reklama

Evropská komise podala na Česko, Polsko a Maďarsko žalobu za jejich odmítnutí podílet se před několika lety na přerozdělování žadatelů o azyl z Řecka a Itálie podle stanovených kvót. Komise tvrdí, že tyto země tak nesplnila svou povinnost plynoucí z unijního práva. Soud by měl rozhodnout za několik měsíců.

Podle Klause je už nyní jasné, že se jedná o nespravedlivé jednání ze strany Evropské komise i Soudního dvoru EU. „Existuje jediný čtenář Novinek, který si myslí, že naše země v tomto sporu vyhraje? Tedy ne, že bychom neměli pravdu a právo na své straně, ale že to vyhrajeme u evropského soudu? Čtenář, který věří tomu, že jde o skutečný soud s mandátem lidí žijících v Evropě? Tedy například s mandátem od občanů České republiky a jejich vírou, že soud zastupuje jejich práva a chrání je? Já tomu nevěřím a myslím, že takovýto soud nemá existovat, že máme být suverénní zemí, kterou nikdo nebude peskovat a trestat,“ napsal ve svém komentáři pro server Novinky.cz.

Na svém Facebookovém účtu byl ještě ostřejší. „ Co jste ještě ochotní strpět? Resp. co jsme ještě ochotni strpět? Banda darebáků žene naší republiku k soudu, respektive k parodii na soud.
Za to, že chceme sami rozhodovat o tom, kdo u nás bude žít. Strašné, ale přijde den, kdy bude Česká republika zase suverénní zemí !!“

Ačkoliv mu někteří diskutující pod profilem vyjadřovali podporu, ne všichni jeho příznivci s Klausovým rozhořčením souhlasili. „ Pane Václave svým způsobem máte naprostou pravdu a já naprosto chápu Vaši naštvanost....prosím....neklesněte na úroveň Okamurovi SPD, pečlivě volte lidi do strany, slova a prohlášení a moc Vás prosím, dejte této zemi skutečnou konzervativní pravicovou stranu, která tu prostě už dlouho není a dejte lidem důvod jít s dobrým pocitem k volbám...jinak držím palce..“, napsal jeden.

Další se do Klause mladšího tvrdě opřel. „ Ne, banda slušných lidí žene před soud darebáky, protože i díky takovým šmejdům jako jste vy, je situace u nás neřešitelná. Jo a tyhle vaše kecy už nejsme ochotni trpět, to je pravda.“

Případ komentoval i Tomio Okamura. V rozhovoru pro Parlamentní listy uvedl, že to je důkaz toho, že EU plánuje podporovat migraci ještě sofistikovanějšími způsoby než jsou kvóty. „ Soudní dvůr Evropské unie potvrdil, že nám tady premiér Andrej Babiš znovu, opakovaně neříká pravdu. Chlubil se tím, že se mu prý podařilo zastavit kvóty na migranty a nyní všichni vidíme to, co jsem říkal od počátku, že neříká české veřejnosti pravdu. Samozřejmě se mu žádné kvóty zastavit nepodařilo. Evropská unie tlačí povinné přerozdělování migrantů dál. Ale nově jinou, sofistikovanější formou.“

Touto novou sofistikovanou formou je dle něj dokument Základní práva osob afrického původu, který žádá členské státy EU, aby „ zajistily bezpečné a legální cesty pro přistěhovalce“. „A EU teď pokračuje v ještě horším systému, kdy nám chtějí vnutit migranty. První stupeň byly tzv. kvóty, kdy chtěli povinně členským zemím přikázat určité počty přijímání nezákonných migrantů z arabských, afrických a dalších zemí. Nyní je prosazována ještě horší varianta, že nám chtějí vnucovat migranty bez limitu. Letos 26. března se v Evropském parlamentu hlasovalo o dokumentu Základní práva osob afrického původu a u tohoto dokumentu musím poznamenat, že pro něj hlasovala drtivá většina českých europoslanců.“

Parlamentní listy upozorňují, že dokument neříká nic o tom, že by ČR měla začít přijímat migranty a je zaměřen především pro potírání rasismu. Okamura trvá na tom, že to je promigrační dokument a využívá jej ke kritice komunistické europoslankyně Kateřině Konečné, kterou obviňuje, že přijetím tohoto dokumentu hlasovala pro přijetí pro afrických migrantů. Konečná se chystá na něj podat trestní oznámení za pomluvu. Trvá na tom, že nikdy pro žádné přijímání migrantů nehlasovala.

Podle Okamury je Konečná v „předvolební křeči, protože jí teče do bot“. Oba dva se vzájemně obviňují, že jejich útoky jsou součástí volební kampaně před volbami do Evropského parlamentu. Podle Okamury „ A pakliže v těchto volbách do Evropského parlamentu zásadně neposílí naše vlastenecká frakce, kde je SPD spolu s Ligou Mattea Salviniho, Národní sdružením Marine Le Penové, Geertem Wildersem a dalšími, tak se Evropa definitivně řítí do katastrofy,“ využívá Okamura rozhovor k volební agitaci.