Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozkol uvnitř TOP 09? Kalousek se neudržel, kolegyně ho zpražila

Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině
Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09, se v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu kriticky ozval vůči vedení strany. Viní jej z rozšřístění liberálních, proevropských sil. Jeho stranická kolegyně, místopředsedkyně strany, Markéta Pekarová Adamová, jej za to nepřímo zkritizovala.

„Teď už mohu nahlas říci, aniž bych se zpronevěřil stranické loajalitě : Za tzv. “tříštění sil” si můžeme my sami a bylo by nefér vyčítat to @EvropaSpolecne a @hnutihlas. Když někoho odmítáte za partnera, nemůžete mu klást za vinu, že do toho jde sám. Tak snad to dobře dopadne,“ napsal na svém Twitteru Kalousek.

Odkazoval tím na rozchod mezi TOP 09 a nově vzniklou proevropskou stranou Evropa společně Jaroslava Štětiny. Bývalý člen TOP 09 se rozešel se stranou poté, co kritizoval Pospíšila za to, že je zároveň předseda strany i europoslanec. Do evropských voleb se tak rozhodl kandidovat nezávisle.

Diskutující pod Kalouskovým příspěvkem též kritizovali Pospíšila. Řada z nich se přiznala, že kroužkovala jiné kandidáty mimo jiné i proto, aby tím vyslala zprávu vedení strany. „Taky jsem kroužkoval bez Pospíšila. Toho člověka zajímají jen funkce, jedno v jaké straně. Pro ně se nacpe kamkoliv. Proč má podporu na předsedu strany jsem nepochopil,“ napsal jeden z nich.

„ Snad to dobře dopadne a snad se řada lidí poučí. Každopádně, úkoly do budoucna jsou jasné,“ reagoval na Kalouskův příspěvek zakladatel proevropského hnutí Hlas Pavel Telička, bývalý poslanec za hnutí ANO. Právě za jeho rozhodnutí se s hnutím rozejít jej Kalousek chválí a považuje za spojence v boji proti vůdci ANO, premiérovi Andreji Babišovi. 

TOP 09 pod vedením Pospíšila šla do Evropských voleb v koalici se Starosty, Zelenými a Liberálně ekologickou stranou a dalšími menšími subjekty. Právě na tuto koaličnost narážela Markéta Pekarová Adamová, která pro server Echo24 Kalouska nepřímo zkritizovala.

„ Nehodlám si vyřizovat stranické spory přes média a sociální sítě. To dělají jen ti, kteří neustojí, když se druhým podařilo spojit 16 subjektů, zatímco s nimi se rozkmotřil i jeden tradiční partner, hnutí Starostové,“ uvedla Pekarová Adamová.

Koalice TOP 09 a dalších subjektů dle volebního modelu společnosti Median by mohla získat 9 až 11% hlasů. Median přisuzuje vítězství hnutí ANO, které by mohlo získat až 22 až 25% hlasů. Okolo 14% by měli mít Piráti, stejně jako ODS. SPD by mělo mít 9 až 10% hlasů, KDU-ČSL 7 až 9% hlasů, komunisté a ČSSD 5 až 6% hlasů.

Výsledky voleb do Evropského parlamentu budou zveřejněny poté, až se odhlasuje v celé EU. Jako poslední hlasuje Itálie, kde se volební místnosti uzavřou v 23hodin v neděli večer. V ČR se volební místnosti uzavřely v sobotu ve 14:00.

Témata:  Miroslav Kalousek TOP 09 Markéta Adamová Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy