Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvrdý boj a komplikace? Prozradil, proč Zeman nechce odvolat ministra Staňka

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Politický matador a bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek okomentoval současnou politickou situaci a sdělil, co bude znamenat pro stranu otálení prezidenta s demisí ministra Staňka. Zaorálek také okomentoval neobvyklou zahraniční cestu do nejtužšího diktátorského režimu světa v Severní Koree.

V rozhovoru pro Český rozhlas Plus sdělil poslanec Zaorálek a předseda zahraničního výboru Sněmovny svůj pohled na současné politické kauzy. "Odmítnutí demise pro prezidenta může být prestižní věc, a pokud je něco pro prezidenta prestižní pak bojuje velmi tvrdě. Navíc se staví se za ministra Staňka a jeho rozhodnutí," uvedl Zaorálek.

Nicméně jiná varianta než podat demisi pro Staňka podle Zaorálka není. "Nemůžeme jinak. Ministr může činit kontroverzní a třeba i překvapivé kroky. Musí je ale být schopen obhájit, vysvětlit a mít pro ně podporu i vlastního ministerstva. Když se to nezdaří tak se nedá nic dělat.“

Co se týče neúspěchu ČSSD v eurovolbách, je jeho hodnocení jednoznačné. "Že se jedná o debakl vidí každý," uvedl poslanec. Důvod vidí v tom, že ČSSD neumí uchopit nejdůležitější téma současné levicové politiky.

"V Evropě existuje závažný sociální konflikt mezi prací a kapitálem a my jsme k němu nedokázali přistoupit," řekl poslanec.

Problém se podle něj projevuje především v existenci tzv. daňových rájů. "Protože máme přímo v Evropě daňové ráje (Nizozemsko a Lucembursko). My o tom neustále mluvíme, ale nejsme tomu schopni čelit… Je obrovským pokrytectvím tvrdit, že s tím nedokážeme nic dělat, ale ta nerovnost bude pokračovat. V jednotlivých státech, ale i mezi jednotlivými státy, protože ty co daňové ráje využívají, z toho taky mají výhody.“

Podle Zaorálka je nejvyšší čas s problémem něco udělat. „Ale už nám zvoní umíráček a musíme velmi rychle pochopit, kde je naše místo a jasně to sdělit. To se teď nepovedlo a je to příčina debaklu. Ale to patří na naši vnitřní debatu. Navíc, vedení by během několika týdnů mělo přijít s představou, co chce dál dělat, protože tohle je krizová situace.“

Zaorálek okomentoval i svou cestu do KLDR, kam se vydal jako jeden z mála evropských politiků již podruhé. "Pozván jsem byl i přes dramatický rozhovor, který mezi námi a Korejci proběhl před 14ti lety. Cestu jsem konzultoval s Ministerstvem zahraničí i se zástupci Jižní Korey, kteří cestu podpořili."

Témata rozhovoru byla jasně dána. "Tři oblasti: Snižování napětí, mírová mapa pro Korejský poloostrov. Dále denuklarizace a třetí téma bylo lidská práva, a to jsme splnili a kolem těchto témat se točilo všechno."

Snahou je podle něj i dalších diplomatů z Evropské unie je aktivní angažovanost, aby Evropa nevyklidila pozice, tak jak se stalo v Sýrii. Zaorálek na návštěvě uvedl, že se země řítí do dalšího hladomoru, pokud tamější režim nezmění svůj přístup, což bylo poměrně provokativní konstatování.

"V Severní Koreji jsem navázal na to, co jsem řekl před 14 lety: že není možné mučit lidské bytosti, že není možné akceptovat lidské utrpení, i když máme jiné kultury." https://t.co/rfePTlj92U

— Lubomír Zaorálek (@ZaoralekL) May 30, 2019

"Situace je v zemi strašná, i když například v Pchjong-jangu se změnilo za 14 let mnohé, dokonce se tam v obchodech prodává zboží, popasl zážitky z cesty poslanec. 

Témata:  Lubomír Zaorálek Sociální demokracie (SOCDEM) Severní Korea Antonín Staněk Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy