Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okupace SSSR v roce 68 jako hrdinský čin? Senátoři odsoudili plány ruských poslanců a přidal se i komunista Dolejš

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Českou veřejnost znepokojila zpráva, že ruští poslanci projednávali zákon na podporu okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. Měl by prohlásit tehdejší účastníky z Ruska za válečné veterány. Čeští politici se vůči činu vymezili.

Nejdůrazněji zareagoval Senát ČR a jeho zahraniční výbor, který přijal prohlášení v němž odmítá návrh ruského poslance Dumy Jurije Sinělščikova, který je dlouhodobě zastáncem tehdejší okupace Československa.

"Výbor jednomyslně odsoudil pokusy Ruské federace legalizovat okupaci ‘68 a vyzývá ústavní činitele ke společnému postupu," píše na svém twitteru senátor Pavel Fischer, který rovněž upozornil na přesné znění textu usnesení zahraničního výboru.

V případě přijeti právní úpravy ruskou Dumou senátní výbor upozorňuje, "že by šlo o vážné porušení Smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci mezi Českou republikou a Ruskou federací z roku 1993."

Výbor jednomyslně odsoudil pokusy Ruské federace legalizovat okupaci ‘68 a vyzývá ústavní činitele ke společnému postupu. @SenatCZ pic.twitter.com/4KJTUQYArv

— Pavel Fischer (@PavelFischer) June 5, 2019

Na mezinárodní smlouvu z roku 1993 upozornil i komunistický poslanec Jiří Dolejš. "Platná česko-ruská mezistátní smlouva mluví o "nepřípustném použití síly proti Československu v roce 1968 a dalším neospravedlnitelném setrváním sovětských vojsk na československém území,“ upozornil na sociálních sítích poslanec s tím a připomněl, že návrh zákona byl již v ruském zastupitelském sboru Sinělščikovem předložen.

Proti návrhu ruského poslance se vyjádřil i prezident Miloš zeman, který má velmi dobré vztahy se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem a pozve si na projednání věci ruského velvyslance.

K rozhovorům s ruskou stranou vybízí i senátní prohlášení, "avšak jedině za podmínky, že ruská strana nepřipustí zpochybňování principů mezinárodního práva a Smlouvy o přátelství a spolupráci mezi Ruskou federací a Českou republikou z roku 1993."

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Pavel Fischer Jiří Dolejš Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy