Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je rozumné, že ANO nevypoví koalici, říká Bělobrádek

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek považuje za rozumné, že ANO nyní nevypoví koaliční smlouvu kvůli sporné reformě policie.

Koalice získá čas a prostor na promyšlení dalších kroků, řekl Bělobrádek v České televizi (ČT). Je možné pokračovat podle nynější koaliční smlouvy, ale jde o to, aby se dodržovala, uvedl. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš po večerním jednání předsednictva strany oznámil, že ANO chce jednat o nové formě koaliční dohody.

"Získáme týden, aby vychladly hlavy," řekl Bělobrádek. Do sporu o policejní reorganizaci, jejíž součástí je převedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a protikorupční policie pod jedno vedení, se v koalici dostalo ANO a ČSSD.

Babiš dopoledne varoval, že pokud reformu podepíše ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), může ANO vypovědět koaliční smlouvu. Po Chovancově podpisu ale předsednictvo ANO rozhodlo s dalšími kroky počkat na návrat premiéra ze zahraničí. Do Česka by měl Bohuslav Sobotka (ČSSD) přiletět v úterý časně ráno.

Bělobrádek uvedl, že ANO, které nyní mluví o porušování koaliční smlouvy ze strany vládních partnerů, samo v minulosti smlouvu mnohokrát porušilo. Mechanismy na vymáhání, jaké chce mít ANO v dohodě, tam podle šéfa lidovců být nemohou.

Témata:  Pavel Bělobrádek koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL Hnutí ANO

Aktuálně se děje

6. května 2024 12:58

Putin nařídil armádě manévry s nácvikem použití taktických jaderných zbraní

Na pokyn prezidenta Vladimira Putina se ruské ministerstvo obrany připravuje na vojenské cvičení, které zahrne simulaci použití taktických jaderných zbraní. Cvičení, které má prověřit připravenost nestrategických jaderných sil k plnění bojových úkolů, bude realizováno v blízké budoucnosti. Informuje o tom Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy