reklama

Vyvrcholit by zde měla série protestů za nezávislost justice a lepší vládu, kterou pořádá spolek Milion chvilek. Program akce a řečníky organizátoři tají, očekávají účast až 350.000 lidí. Na shromáždění budou dohlížet desítky policistů, antikonfliktní tým, dobrovolníci Českého červeného kříže (ČČK) i koordinátor a krizový manažer záchranné služby.

Impulzem demonstrace, z nichž první se konala 29. dubna, byla demise ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO) a výběr jeho nástupkyně Marie Benešové (za ANO). Kněžínek svůj úmysl odejít z vlády oznámil den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Mezi obviněnými je i premiér Andrej Babiš (ANO), který případ označuje za politickou kauzu. Požadavky demonstrantů se postupně zaměřily na celou vládu a demisi premiéra.

Demonstrace na Letné by mohla být největší od roku 1989. Dosud drží zřejmě prvenství protest z dubna 2012, který na Václavském náměstí pořádala Českomoravská konfederace odborových svazů a dvě desítky organizací a iniciativ s cílem zastavit reformy vlády Petra Nečase (ODS). Podle organizátorů se jí zúčastnilo až 150.000 lidí, policie jejich počet odhadla asi na 90.000.

Na minulý protest proti Benešové a Babišovi na Václavském náměstí podle pořadatelů dorazilo 120.000 lidí. Demonstrací, které se konaly 25. a 26. listopadu 1989, týden po potlačení studentského průvodu na Národní třídě, se zúčastnilo na 800.000, resp. 500.000 lidí.

Kvůli předpokládanému velkému náporu lidí v MHD posílí některé linky pražský Dopravní podnik. „V době od 14 do 17 hodin a od 18 do 20 hodin bude posílen provoz metra na lince A v úseku Dejvická – Želivského. Ostatní linky budou posilovány podle okamžité poptávky,“ uvedla mluvčí DP Aneta Řehková. Upozornila, že v případě velkého náporu cestujících v některých stanicích metra mohou být tyto dočasně uzavírány a vlaky tudy budou pouze projíždět.

Policie zase upozorňuje motoristy, že ulice Milady Horákové může být operativně uzavírána pro automobily kvůli velkému počtu chodců. „Pokud by se tak stalo, a toto opatření bychom museli realizovat, prosíme řidiče, aby respektovali pokynů policistů,“ dodal Hulan.