reklama

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podepsal reorganizaci elitních vyšetřovacích útvarů, což označilo hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem za porušení koaliční smlouvy. Koaliční smlouvu sice nevypovědělo, požaduje ale jednání o její nové formě.

Podle Hamáčka je ČSSD připravena mluvit o doplnění či zpřesnění koaliční smlouvy, je prý ale na ANO, jaké změny bude chtít navrhnout. "Koaliční smlouva je dobrovolný závazek spolupráce tří politických stran. Samozřejmě tam nejsou žádné sankce, jedinou možnou sankcí je odchod z koalice. Nedokážu si představit, že bychom hledali nějaké mechanismy, jak se pokutovat za neochotu spolupracovat," řekl České televizi Hamáček.

Podotkl, že každá z koaličních stran má možnost koalici opustit, pokud její nespokojenost překročí mez. Koalice totiž prý není vězení. Neumí si ale představit, že by ANO vypovědělo koaliční smlouvu a ve vládě jeho ministři zůstali.

"Vzbuzovalo by to samozřejmě otazníky, proč se ve vládě drží za každou cenu. Nevím o žádném případu ze zahraničí, že by takto mohla fungovat nějaká spolupráce. Podle mě to kolegům z ANO velmi rychle došlo, že to je slepá ulička," uvedl.