Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schůzka Zeman, Babiš a Hamáček odložena. Kdy se bude vládní krize řešit?

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Setkání prezidenta Miloše Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a vicepremiérem, předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, které se mělo konat dnes večer v Lánech, se odkládá. Uskuteční se pravděpodobně ve čtvrtek, uvedl na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Politici měli jednat o výměně ministra kultury.

Babiš chtěl Zemana přesvědčit, aby jeho návrhu na odvolání ministra Antonína Staňka (ČSSD) po více než měsíci vyhověl. Sociální demokracie podmiňuje změnou v ministerské funkci své další setrvání ve vládě. Hamáček označoval dnešní schůzku v Lánech za zásadní.

Schůzka měla původně začít v 17:00, termín byl pak kvůli pokračujícímu summitu EU v Bruselu posunut na 20:00. Jednání Evropské rady se ale stále protahuje a Babiš by do Lán nestihl dorazit. "Setkání v Lánech se na žádost pana premiéra opět odkládá, uskuteční se pravděpodobně ve čtvrtek," napsal Ovčáček.

Setkání v Lánech se na žádost pana premiéra opět odkládá, uskuteční se pravděpodobně ve čtvrtek. O vývoji budeme informovat.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 2. července 2019

"Ano, teď můžu potvrdit, že musím v Bruselu zůstat, protože hlasování se odložilo kvůli jedné členské zemi. Požádal jsem prezidenta o náhradní termín," napsal ČTK Babiš.

Hamáček má pro další odklad schůzky pochopení. "Vzhledem k tomu, že se jedná o objektivní důvod - neustále se protahující jednání summitu EU, tak ano," napsal ČTK v sms. Podobně se vyjádřil také předseda sociálnědemokratických poslanců Jan Chvojka. "Pokud je to z důvodu jednání pana premiéra v Bruselu, tak je to určitě důvod, pro který mám pochopení," uvedl. Místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová sdělila, že odklad nebude komentovat.

Situace kolem Staňka se vyhrotila minulý týden. ČSSD požadovala, aby byla výměna Staňka za místopředsedu ČSSD Michala Šmardu dořešena do konce června. Zeman přitom nenaznačuje, že by se Staňka chystal odvolat, naopak avizuje, že se pokusí ministra s Hamáčkem usmířit.

Ústava uvádí, že prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne premiér. Ústavní právníci Jan Kysela a Jan Kudrna se už dřív shodli na tom, že Zeman jedná protiústavně, když s výměnou ministra kultury otálí. Podle nich by měla hlava státu postupovat bez zbytečného odkladu. Zeman naopak argumentuje tím, že ústava nestanoví prezidentovi pro odvolání ministra žádnou lhůtu.

Babiš se dnes před novináři v Bruselu zmínil o blíže neurčeném kompromisu, kterého chtěl v Lánech dosáhnout. Premiér řekl, že jednání nebude jednoduché, ale určitě nechce s prezidentem žádný konflikt a nechce na něj podávat žalobu. Sociální demokraté dřív mluvili o kompetenční žalobě na prezidenta, kterou ale může podat výhradně ministerský předseda.

Hamáček mluvil minulý týden v souvislosti s počínáním prezidenta o tom, že Česko je na hraně ústavní krize. Na páteční schůzce se s Babišem dohodli na tom, že ČSSD počká na výsledek dalšího jednání premiéra s prezidentem. Hrad poté oznámil, že v úterý přijme v Lánech Babiše i Hamáčka.

Zeman nejprve odmítl přijmout Staňkovu demisi. Dosud prezident nevyhověl ani návrhu na jeho odvolání, které mu na konci května poslal předseda vlády. Staněk v pondělí večer Babišovi potvrdil, že demisi mínil vážně a že racionální řešení situace nebude blokovat.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš Jan Hamáček vláda ČR Antonín Staněk

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy