Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Psychiatrie se stane prioritou ministerstva zdravotnictví a dostane víc peněz

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Psychiatrie by měla v příštích letech dostat víc peněz než dosud, stane se pro ministerstvo zdravotnictví i zdravotní pojišťovny jednou z priorit. Dnešním podpisem memoranda to stvrdili spolu s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) zástupci zdravotních pojišťoven a odborné psychiatrické společnosti.

Ročně jde na psychiatrickou péči kolem deseti miliard korun, částka by postupně měla narůst, peníze budou směřovat zejména do budování a na chod center duševního zdraví.

"Jsem přesvědčen, že v dalších letech psychiatrie, která je v České republice výrazně podfinancována, bude každým rokem nad úrovní financování ostatních segmentů zdravotní péče tak, aby financování dosahovalo norem, které jsou zvykem v okolních zemích," řekl po podpisu ministr.

Potvrdil, že dnešní dohodu zohlední při tvorbě úhradové vyhlášky, která stanoví, kolik mají platit zdravotní pojišťovny lékařům a nemocnicím za poskytovanou zdravotní péči. Podle ministra "vstoupí dnešek do dějin psychiatrické reformy", protože podpisem je zajištěno její financování.

V Česku žije až půl milionu lidí s vážným psychiatrickým onemocněním, třetina obyvatel se s ním někdy v životě léčila. Duševní poruchy a poruchy chování jsou druhým nejčastějším důvodem přiznání invalidního důchodu.

Psychiatrie dlouhodobě dostává podle bývalého předsedy psychiatrické společnosti a ředitele bohnické psychiatrické nemocnice Martina Hollého ze zdravotnického rozpočtu mezi třemi až čtyřmi procenty. Nyní je to kolem deseti miliard korun ročně, k tomu se na pilotní projekty zavádění center duševního zdraví počítá z evropských fondů s 1,2 miliardy korun a na investice s 2,2 až 2,3 miliardy korun.

 

 

Témata:  zdravotnictví psychiatrie Svatopluk Němeček Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy