Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bombová hrozba v nemocnici IKEM. Evakuace se dotkla tisícovky lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Anonymní výhrůžka zaměstnala půl hodiny před polednem pražské policisty, hasiče i zdravotníky. Kdosi totiž nahlásil ukrytou nálož v nemocnici IKEM a na hlavním nádraží. Policie odhaduje, že jen v IKEM bude potřeba evakuovat mezi 500 a 1000 lidmi.

Zbývalo půl hodiny do pravého poledne, když anonym telefonicky nahlásil uložení nálože v budově Institutu klinické a experimentální medicíny IKEM a na pražském hlavním nádraží.

To zkomplikovalo nejen dopravu v metropoli i za jejími hranicemi, ale především běžný provoz v IKEM. "Provádíme prohlídku objektů a nezbytnou evakuaci," potvrdil mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Podle mluvčí IKEM Veroniky Velcové se evakuace skutečně dotkla až tisícovky lidí. "Jde asi o 150 chodících pacientů, 300 zaměstnanců a zbytek jsou návštěvníci, pacienti z ambulancí a další personál," řekla Velcová.

Podobným způsobem postupuje policie i na hlavním nádraží. "Pochopitelně také pátráme po anonymním oznamovateli výhrůžek," dodal mluvčí Daněk.

Pokud by pachatele policie dopadla, hrozí mu až pětiletý trest a také náhrada poměrně vysoké škody. Podobný precedent už v IKEM existuje. Bombu tam nahlásil anonym v srpnu 2012.

I tehdy vše probíhalo podle stejného scénáře jako dnes - tedy evakuace pacientů, lékařů i personálu a prohlídka objektu. Tenkrát se škoda vyšplhala na tři čtvrtě milionu korun. O dva měsíce později policisté anonyma dopadli a usvědčili. Více si přečtěte v následujícím prolinku:

Témata:  IKEM hlavní nádraží bomby nemocnice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy