reklama

Filip Rosenkranc z hnutí ČTK řekl, že aktivisté sami akci ukončili, neboť ke Strakově akademii dorazili hasiči a záchranná služba, jejichž kapacitu nechtěli blokovat. 

"Tři naši rebelové se připoutali ke Strakově akademii. Chtěli apelovat na vládu, aby se podívala pravdě do očí. Pravdou myslím, že se nacházíme v klimatické a ekologické krizi," řekl Rosenkranc. "Vláda v tom naprosto selhává, a tím neplní svoji povinnost zajistit dobrou budoucnost pro nás, naše rodiny a další generace. Tím pro nás končí legitimita této vlády. My se snažíme jednak ji probudit a jednak cítíme, že máme morální i legislativní právo se vzbouřit," dodal.

Aktivisté byli připoutáni k budově necelou hodinu od 14:00. Před akcí doručili tři klíče k zámkům od řetězů na ministerstva průmyslu a obchodu a životního prostředí a na Pražský hrad. Úřady pak "rebelové" upozornili, že se bude akce konat u Strakovy akademie, jejich zástupci tak podle aktivistů mohli akci ukončit, kdyby chtěli. "Nakonec jsme ji ukončili sami. Měli jsme tu náhradní klíče, které jsme použili a policie pak mohla tři rebely zatknout," uvedl Rosenkranc.

Policie po několika desítkách minut aktivisty propustila. Úřad vlády si klíče z ministerstev a Hradu nechal přivézt, v téže chvíli ale aktivisté použili vlastní.

Podle policejní mluvčí Evy Kropáčové aktivisté neuposlechli výzvu ochranné služby policie, jejíž příslušníci je proto museli od budovy odpoutat. "Věc je v současné chvíli řešena pro přestupek neuposlechnutí výzvy úřední osoby," uvedla. Podle ní se jednalo o pětici Čechů starších 18 let. Případ policisté předají úřadu městské části Praha 1.