Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gejzíry a pouště? Žádná exotika, najít se to dá i v Česku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Naše malá země ukrývá řadu přírodních krás. Turisté zde najdou mnoho kuriozit, které vypadají, jakoby vypadly ze seznamu zahraničních zajímavostí - najdete zde pralesy i gejzíry. Podívejte se s námi na místa, která rozhodně stojí za návštěvu.

Přírodní gejzíry

První dojmy v rezervaci Soos přenášejí návštěvníky tak trochu na Island. Odstíny hnědé a zelené stimulují pohled směrem k bublajícím pramenům minerální vody, tzv. mofetám. Přírodní rezervace Soos leží 6 km severovýchodně od Františkových Lázní. Bublající gejzíry, vyschlé solné jezero, slanomilné rostliny a skály - v těchto místech si opravdu budete připadat jako na 5000 kilometrů vzdáleném Islandu.

Jihočeský Stonehenge

Holašovický kruh tvoří 25 obřích kamenů, poskládaných do kruhu o průměru 30 metrů. Místní mu přezdívají Stonehenge. Podle psychotroniků je plný energie.

Poušť v Česku

Poušť není jen Sahara nebo Kalahari. Písečný přesyp u Vlkova je u nás nejznámější pouští. Přírodní rezervace se nachází v jižních Čechách v CHKO Třeboňsko. Najdete tu vátý písek s dunami a výskytem vzácných pískomilných rostlin. Plocha pokrytá pískem je jen málo porostlá borovicemi. Vstup na území je zakázán, ale můžete se kochat z cesty.

Chráněná krajinná oblast Pálava

Pálava, přírodní klenot České republiky, se nachází v nejteplejší a nejsušší oblasti země a má tak téměř středomořský ráz. Místní krajina je tvořena rozlehlými úrodnými poli a vinicemi, doplněna bělostnými vápencovými skalisky. Co do bohatosti druhů rostlin a hmyzu, Pálava předčí všechny naše národní parky. Navštívit můžete tak zříceniny Sirotčí hrádek a Dívčí hrady.

Česká Sibiř

Krásná kopcovitá krajina plná lesů, rybníků, luk, pastvin a polí je ideálním místem pro milovníky přírody. Turistické trasy a cyklotrasy vás zavedou na taková místa jako je například zámek Vrchotovy Janovice, hora s rozhlednou Velký Blaník či zřícenina hradu Zvěřinec.

Boubínský prales

V srdci Šumavy se ukrývá unikátní Boubínský prales. Obrovské stromy dosahují výšky až 50 metrů. Některé jsou až 400 let staré. Pokud budete mít dostatek sil na vrcholu kopce, vydejte se na místní rozhlednu nebo si svlažte nohy v Boubínském jezeře.

Tajemná propast a systém jeskyní

Moravský kras patří mezi nejvýznamnější krasové oblasti ve střední Evropě. Na celém území je známo více než 1100 jeskyní, z nichž pět je přístupných veřejnosti. Z horního konce propasti vede stezka pro pěší k Punkevním a Sloupsko-šošůvským jeskyním. Oblíbená je také propast Macocha.

Skalní most Pravčické brány

Pravčická brána je považována za nejkrásnější přírodní útvar Českého Švýcarska a tvoří symbol celé oblasti. Na vrchol Pravčické brány se sice nedostanete, ale její krásu můžete obdivovat z okolních vyhlídek. Neodmyslitelně k Pravčické bráně patří výletní zámeček Sokolí hnízdo.

Témata:  Česká republika příroda cestování

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy