reklama

EU je podle něj pro Českou republiku daleko důležitější než pro Velkou Británii, ačkoliv případného odchodu z evropského společenství mohou později Britové litovat, řekl dnes Grygar v rozhovoru s ČTK. Pokud by se Česko rozhodlo odejít z EU, byla by to jeho národní sebevražda a národ by vyhynul, myslí si. Podobné prohlášení napsal nedávno i pro server reflex.cz. Od té doby prý dostává spoustu nenávistných emailů.

Češi jsou euroskeptičtí dlouhodobě, ačkoliv o vstup do unie dlouho usilovali. "Jenom pořád brbláme a ještě máme takové řeči, jako kdyby to byla nějaká cizí unie. Lidé si myslí, že jsme jako protektorát nebo kolonie Evropské unie, to je přece absolutní nesmysl. My se můžeme podílet na řízení EU pozitivně tím, že naši europoslanci tam budou ku prospěchu pracovat," uvedl osmdesátiletý uznávaný astrofyzik.

Pro Grygara je nepochopitelné, že Češi po tolika negativních historických zkušenostech se s EU neztotožňují a naopak si myslí, že jako národ s pouhými deseti miliony obyvateli si mohou určovat vlastní a zcela nezávislou politiku. "Zejména při malé úrovni našeho politického života," poznamenal. Jako vědec se cítí být součástí mezinárodních společenství, pracovně se schází s lidmi z různých států světa a vnímá, jaká je výhoda, když se státy spojí a pracují na společném cíli.