Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Páteř zlobí 1,5 milionu Čechů. Najít příčinu potíží je detektivní práce, říká fyzioterapeutka

ilustrační fotografie
ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Se stárnutím populace, tlakem na kratší pracovní neschopnost a snahou o zlepšení životní pohody potřeba fyzioterapie v Česku roste. S páteří či klouby má potíže na 1,5 milionu lidí.

Zdravotní pojišťovny dají za rehabilitaci ročně kolem šesti miliard korun. V registru je na 8000 fyzioterapeutů, na počet obyvatel je Česko v Evropě zhruba ve středu možností.

"Počtem jsme ve středu, kvalitou se blížíme, nebo i přesahujeme západní země, minimálně vzděláním a dostupností fyzioterapie, protože je značný podíl úhrad ze zdravotního pojištění," řekl ČTK prezident Unie fyzioterapeutů Vladan Toufar. Severské země či Německo mají 100 až 150 fyzioterapuetů na 100.000 obyvatel, ČR kolem 80, podobně jako Rakousko. Hůř na tom jsou například Slovensko, Polsko či Maďarsko.

Podle Toufara je otázkou, zda se podaří zajistit dost fyzioterapeutů a zaplatit je. Stále víc jich odchází po vysoké škole do ciziny nebo do fitness center či farmaceutických firem, kde si vydělají víc.

Fyzioterapeuti jsou v nemocnicích, ambulancích, lázních, rehabilitačních ústavech, podmínkou je vysoká škola a 200hodinový kurz. Myoskeletální medicína, jíž dal základ tvůrce moderní funkční diagnostiky a léčby onemocnění pohybového systému Karel Lewit, od jehož narození uplynulo 25. dubna sto let, patří dnes do každého pracoviště fyzioterapie.

Fyzioterapeutka Renata Léblová z Centra komplexní péče Dobřichovice, kde Lewit na sklonku kariéry působil, ČTK řekla, že základem lewitovského přístupu je najít skutečnou příčinu problému a řešit ho, aby se neléčil jen důsledek. Lewit používal techniky mobilizace a manipulace. Jde o léčbu funkčních poruch, kdy některé svaly nepracují ideálně, jsou přetěžované vadným pohybovým stereotypem, ale není ještě poškozena struktura, například kost.

"Funkční změny jsou vratné, cvičením, uvolněním, mobilizací se stav upraví. Je to taková detektivka, musíme se dívat na celého člověka, nedá se oddělit psychika, protože i to, jak se člověk cítí, se odráží v držení a pohybu těla," řekla Léblová. Tento pohled je rozvinutím Lewitova přístupu.

Bolesti páteře trápí 80 procent dospělých a tři čtvrtiny dětí. Zdravotní pojišťovny hradí fyzioterapii do limitu, pokud chtějí klienti víc, musí si připlatit. Podle praktického lékaře Jana Jelínka, v jehož ordinaci pacienti s bolestmi páteře tvoří čtvrtinu, většině stačí to, co hradí pojišťovny. Fyzioterapie uleví od akutních bolestí a oni se naučí, co mají cvičit.

Témata:  zdraví cvičení

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy