Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komunisté chtějí roční odklad inkluze ve školství, vláda návrh pravděpodobně zamítne

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Opoziční KSČM chce roční odklad pro inkluzi ve školství. Návrh ve středu projedná vláda a patrně ho zamítne. Pravidla, která by měla ulehčit vzdělávání handicapovaných a sociálně znevýhodněných dětí v běžných školách, byla schválena na jaře 2015.

Podle KSČM by se nový přístup k inkluzi nezačal uplatňovat od letošního září, ale až k začátku následujícího školního roku. Odklad by podle komunistů vytvořil "dostatečný časový prostor k řádnému vyjasnění jejích negativ, jakož i dostatečný čas k přípravě škol pro její zavedení v praxi".

Roční odklad by byl podle předběžného stanoviska pro ministry neodůvodněný. "Společné vzdělávání usiluje o maximální podporu rozvoje vzdělávacího potenciálu každého dítěte, žáka či studenta tak, aby mu bylo umožněno vzdělávání, které je v jeho nejlepším zájmu," stojí v dokumentu.

Kabinet podotkne, že od září budou zvýšené výdaje na speciální vzdělávací potřeby žáků nárokové. Bude tedy zajištěna úhrada podpory, kterou dosud zajišťovali pedagogové jen za mimořádného osobního nasazení, nebo nebo ji nebyli schopni zajistit vůbec, uvádí materiál.

V debatě o inkluzi je kritizována hlavně snaha začlenit do běžných škol více dětí s lehkým mentálním postižením. Ministerstvo školství se hájí, že se nebudou rušit školy vzdělávající převážně tyto žáky a že si rodiče budou moci vybrat, kde chtějí nechat své dítě vzdělávat.

Témata:  školství KSČM vláda

Související

Aktuálně se děje

21. září 2024 16:42

Agáta Hanychová sestřelila svatbu Charlotte Štikové! Neodpustila si bolestivé rýpnutí!

O tom, že se Charlotte Štiková provdala, jsme vás na serveru Globe24.cz už informovali. Na událost nyní zareagovala influencerka Agáta Hanychová, a nebrala si servítky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Magdalena Davis a Michal Berg

Po neúspěchu ve volbách rezignovalo vedení Zelených

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.