Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes je Den otců, po celé republice se pořádají Tátafesty

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Na třetí červnovou neděli připadá Den otců a slaví se i v Česku. Politici momentálně projednávají návrh na zavedení otcovské dovolené.

Za Tátafesty stojí Liga otevřených mužů, poprvé je pořádala v roce 2007. Od roku 2012 je organizuje spolu s Unií center pro rodinu a komunitu. "Chceme upozornit na to, že otcové jsou důležití pro děti, rodiny i společnost. Svůj svátek si zaslouží," uvedl ředitel ligy Martin Jára. Podle něj by otce měl víc podporovat i stát.

Vláda schválila novelu o nemocenském pojištění, podle níž by se měla v Česku zavést týdenní otcovská dovolená po narození potomka. Muži by při ní měli z nemocenského dostávat stejně jako ženy na mateřské, tedy 70 procent vyměřovacího základu výdělku. Návrh zákona bude ještě projednávat Senát a k podpisu ho dostane prezident.

Liga otevřených mužů záměr chválí. Nechala si vypracovat průzkum, podle jehož výsledků zavedení otcovské podporovalo 93 procent respondentů - mužů i žen.

Pražský program začne ve 14:00 na náplavce pod Vyšehradem na lodi Cargo Gallery. Vystoupí kapely Tatabojs a CallNowBlues. Vstupné je 200 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma. Akce se konají také v Ostravě, Brně, Olomouci, Plzni, Chrudimi a dalších městech. Program zde.

Den otců se poprvé slavil v červnu 1910 v americkém městečku Spokane ve státě Washington. Tradici založila Sonora Smartová Doddová na počest svého otce, který ji a její bratry po smrti jejich matky sám vychoval.

Rádi byste svého tátu potěšili básničkou? Denotců.com přináší tip:

Nejmilejší táto,děkuji Ti za to,že se o mě s láskou staráš,spravedlivě někdy káráš.Jednou chci být jako Ty,projdu Tvoje šlápoty.Velkou pusu, obětí,moc se nebraň dojetí.

Témata:  den otců život lidé

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy