Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko bude mít od příštího roku Národní diabetologický registr. Pomůže to diabetikům?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Praha - Od roku 2017 začne v Česku fungovat Národní diabetologický registr a první konkrétní výlsedky se očekávají v roce 2018. Zmapuje, kde je v tuzemsku nejvíc lidí s cukrovkou a v jakém věku, jak se léčí a zda léčba zabírá. Zda trpí komplikacemi a jakými.

V Česku se léčí s cukrovkou téměř 900.000 lidí, dalších 250.000 o své nemoci neví. Náklady na léčbu tvoří zhruba deset procent zdravotnického rozpočtu, v němž se ročně pohybuje 300 miliard korun. Výdaje spojené s cukrovkou se odhadují na 38 miliard korun ročně, z nich 22 miliard je na léčbu a 16 miliard na sociální dávky a příspěvky pro diabetiky a sníženou produktivitu práce.

"Pokud nám registr vždy po třech měsících srovná data o léčbě a komplikacích v regionech, budeme vědět, kam zacílit odborné semináře či preventivní programy. Získáme i přesná data o plýtvání léky. Už nyní tušíme, že část pacientů užívá některé léky duplicitně," uvedl prezident Diabetické asociace profesor Milan Kvapil.

Registr bude spravovat Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). "Data z nového registru nám pomohou sledovat dostupnost léčby v regionech a umožní předpovědět, kolik péče a kde bude za pár let třeba. Zdravotnický systém se může na nové pacienty lépe připravit a posílit dostupnost v místech, kde péče chybí," řekl ředitel ÚZIS docent Ladislav Dušek. Nynější statistiky mapují jen celkové počty pacientů.

Ujistil, že ochrana dat je ve spolupráci s Úřadem na ochranu osobních údajů plně zajištěna. Registr bude postaven tak, že neumožní v místě ukládání dat a jejich analýzy přímou identifikaci sledovaných pacientů. Plošný registr má v Evropě pouze Švédsko.

Do registru budou dodávat data nemocnice a zdravotní pojišťovny. Dostanou zpětnou vazbu, jak léčba zabírá. Odborné lékařské společnosti budou moci kontrolovat, zda lékaři dodržují doporučené postupy.

Témata:  cukrovka zdravotnictví zdraví

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy