Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace na Ukrajině je špatná, říká generál Pavel. Bude muset zakročit NATO?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel dnes vystoupil na přednášce v pražském Karolinu. Při té příležitosti mluvil třeba o situaci na Ukrajině. Zároveň řekl, že NATO bude pokračovat v podpoře Ukrajiny formou dodávky nesmrtícího vojenského materiálu, výcvikem ozbrojených sil a finanční podporou.

Vývoj bezpečnostní situace na východě Ukrajiny je spíše negativní a počet porušení dohody o zastavení palby roste. Zvyšuje se i vážnost incidentů, myslí si Pavel. Vyřešit by to podle něj mohlo vytváření většího tlaku na obě strany konfliktu k mírovému řešení a intenzivní politická a diplomatická aktivita k naplnění dohod z Minsku. Vojenskou intervenci však vyloučil, protože by vyvolala mnohem více špatného než dobrého.

Dohoda z Minsku, ve které se zúčastněné strany domluvily na míru na východě Ukrajiny, byla podle něj vytvářena pod „určitým tlakem času i okolností", a rozhodně tedy není dokonalá. Postrádá v ní ale časovou posloupnost jednotlivých domluvených kroků.

Ruská strana podle něj argumentuje tím, že opatření vyžadovaná po ní musí proběhnout až poté, „co proukrajinská strana udělá 'A', tak zase proukrajinská strana tvrdí totéž o ruské straně". Obě strany tak podle něj čekají na krok té druhé a vzájemně se obviňují, že jsou překážkou naplnění dohod.

Nebude tak podle něj zřejmě jiné cesty než vyvolat následné jednání minské skupiny a posílit dohody a pozici pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Společně s politickým a ekonomickým tlakem by se tak měl vytvářet prostor pro naplnění dohody.

Témata:  Petr Pavel Ukrajinská krize NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 18:42

Erdogan odkládá návštěvu USA. Do Bílého domu měl přijít v květnu

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy