Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vietnamec si odsedí 10 let za obchod s marihuanou. Výmluvy nepomohly

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto ČT

Olomouc - Vietnamec Hung Dang si odpyká deset let za obchodování s 20kilogramovou zásilkou marihuany. Trest mu dnes definitivně potvrdil Vrchní soud v Olomouci.

Podle rozsudku se pokusila skupina zásilku převézt přes hranice na konci listopadu roku 2012, odhalila ji ale kontrola v celním prostoru na slovenské straně hranic. Kvalitní konopí ve dvou kufrech si členové skupiny předali po předchozí konspirativní domluvě v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku, se zásilkou poté jeden z kompliců odjel vozidlem taxi směrem na Slovensko. Ostatní jeho cestu sledovali.

Muži původně hrozilo deset až 18 let. "Trest byl uložen na samé spodní hranici trestní sazby. Obhajoba nepřinesla žádný argument pro to, abychom mohli uvažovat o snížení trestu pod touto hranici. Odvolání hodnotíme jako nedůvodné," uvedl předseda senátu vrchního soudu Vladimír Štefan.

Obžalovaného usvědčovaly především odposlechy, ale i samotné policejní sledování zásilky. Obžaloba poukazovala i na konspirativní domlouvání. Hung Dang se původně hájil tím, že v telefonu mluvil o dvacetikilogramové koze a dvou miskách na krev, známému prý chtěl připravit pochoutku podle tradiční kuchyně. Poté svou výpověď změnil a tvrdil, že šlo o konspirativní řeči, neboť se svým krajanům snažil za úplatu zařídit osvědčení o zkouškách z českého jazyka.

Obhájce dnes poukázal na špatný výklad hovoru. "Není žádný přímý důkaz, nikde nic nikomu nepředával. Policie si sama podle sebe udělala scénář a doplnila si do toho svou verzi. Na tom je postaven celý proces mého mandanta," uvedl obhájce.

Podle předsedy senátu však důkazy do sebe zapadají. "Nestojí to na jednom izolovaném hovoru v určitý den," uvedl předseda senátu Štefan.

Témata:  Vietnamci marihuana drogy

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.