Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katolický kněz Halík píše Britům kvůli brexitu. K čemu lid vyzývá?

Tomáš Halík
Tomáš Halík
Foto: www.wikipedia.org

Londýn/Praha - Český katolický kněz a teolog Tomáš Halík v otevřeném dopise vyzývá Brity, aby v referendu o budoucnosti své země odolali pokušení zradit Evropu.

Halík na nezávislém katolickém zpravodajském portálu ICN uznává, že Evropská unie má své nedostatky, ty ale chápe jako příležitost a výzvu k obnově evropského bloku.

"Neochvějná jednota Evropy nikdy nebyla důležitější než dnes. Dvě temné mocnosti vedou intenzivní propagandistickou válku proti Evropě s cílem oslabit její jednotu a podkopat Evropskou unii," napsal Halík s odkazem na Rusko a teroristické hnutí Islámský stát.

Na úvod svého dopisu se teolog vyznává ze své lásky k Británii a její kultuře. Zároveň připomíná, že generace jeho rodičů má stále na paměti rozhodnutí Británie i Francie, když na mnichovské konferenci v roce 1938 převážily jejich vlastní zájmy a hlasy volající po izolacionismu.

Mnozí obyvatelé Československa se poté, co Západ odmítl pomoci republice proti nacistickému Německu, ze zoufalství přiklonili k Sovětskému svazu.

"Zvoní zvoní zrady zvon zrady zvon," připomněl Halík báseň Zpěv úzkosti, kterou František Halas napsal v reakci na to, že Londýn s Paříží ponechaly Prahu svému osudu.

Témata:  Tomáš Halík Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy