reklama

Letošní dvacátý ročník Fora 2000 se uskuteční od 16. do 19. října v Praze a dalších středoevropských městech, tentokrát s mottem Odvaha převzít odpovědnost.

"Právě dalajláma je skvělým příkladem osobnosti, která i v čele národa, jenž je v těžké, téměř zoufalé situaci, dokáže být vzorem tolerance, morálním příkladem pro ostatní a chápat lidskou i politickou odpovědnost v tom nejširším smyslu," uvedl výkonný ředitel Nadace Forum 2000 Jakub Klepal. Život a dílo zesnulého Václava Havla označil za strhující příklad převzetí osobní zodpovědnosti za stav věcí veřejných.

Dalajláma, nositel Nobelovy ceny míru za rok 1989, se konference účastnil naposledy v roce 2013. Na pozvání prezidenta a někdejšího disidenta Havla přijel do Československa poprvé 2. února 1990. Návštěva tehdy vzbudila kritiku Číny, od té doby dalajlama navštívil Prahu ještě mnohokrát. S Václavem Havlem se sešel ještě krátce před jeho smrtí v prosinci 2011.

Tibet je pod správou Číny již šest desítek let, ochránci lidských práv nejlidnatější zemi světa obviňují z utiskování tamních obyvatel. Peking dalajlamu podezřívá ze snah o odštěpení Tibetu od Číny. Peking na dalajlamu pohlíží jako na separatistu, byť on sám nyní propaguje ve vztazích s Čínou "střední cestu" - autonomii, ale nikoli nezávislost pro Tibet.