Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V horkém počasí na houby? Zamiřte do údolí k potokům

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Pokud se v tropických dnech vypravíte na houby, měli byste za lepšími úlovky zamířit na místa chráněná před přímým sluncem, třeba do hlubokých údolí potoků.

"Teď hodně pršelo a houby rostou," řekl Jan Borovička z České mykologické společnosti. Rostou zejména hřibovité houby - hřib dubový, všechny možné suchohřiby či modrající hřiby koloděj a kovář. Najít se dají i holubinky a muchomůrky růžovky. Pozor si ale musejí houbaři dá na jedovaté houby, z nichž roste žampion zápašný a muchomůrka tygrovaná.

Nadcházející tři dny veder by houbám neměly uškodit, řekl Borovička. "Pokud se v neděli ochladí, houby porostou dál," uvedl.

V případě pokračujících tropických teplot by se růst výrazně utlumil, protože dlouhodobější teplo vysuší substrát. Podle předpovědi se může rtuť teploměru dnes a v pátek vyšplhat na 34 až 36 stupňů Celsia.

Pozor na kolaps z vedra

Mezi nejčastější příčiny kolapsů patří právě nedodržování pitného režimu, nadměrná fyzická aktivita nepřiměřená věku a zdravotnímu stavu, nevhodné oblečení i dlouhý pobyt na přímém slunci bez pokrývky hlavy. Ve vedrech přibývá ale i dalších obtíží, které souvisejí s vedry - víc je dechových potíží, bolestí na hrudi a záchvatovitých stavu, například závratí.

Horké počasí ohrožuje hlavně lidi nad 65 let, děti do čtyř let, těhotné a kojící, lidi s nemocným srdcem, vysokým tlakem a pacienty užívající léky na depresi či nespavost. Na pozoru by se měli mít diabetici a astmatici. Kolaps z horka hrozí ale i zcela zdravým lidem. Rizikovou skupinou jsou děti - obsah vody v těle mají vyšší než dospělí, proto více reagují na nedostatek tekutin. Stejně jako senioři nevnímají děti pocity žízně, nápoje je nutno jim nabízet.

Chybou je nepít kvůli obavám z pocení, tělo tekutiny ve vedru potřebuje. Lze je doplnit také z ovoce a zeleniny bohaté na vodu, jako jsou rajčata, okurky, melouny, jahody nebo citrusy.

K doplnění minerálů, o které tělo přijde pocením, je dobré pít minerálky, dospělý by měl vypít denně nanejvýš půl litru, dítě méně. Minerálky by se měly střídat. Kdo se léčí se srdcem či s ledvinami, měl by se o pitném režimu poradit s lékařem.

Témata:  houby počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy