Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékařství v problémech: Doktoři stárnou, absolventi mizí do zahraničí

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Čeští lékaři stárnou. Každý pátý absolvent pracuje v zahraničí a starší lékaři odcházejí do důchodu později. Počty lékařů i platy ve zdravotnictví meziročně mírně rostou, nemocnice ale stále hlásí nedostatek personálu.

České zdravotnictví trápí řada problémů. Mimo jiné i stárnutí lékařů a nedostatek zdravotnického personálu, který raději odchází pracovat do zahraničí. Ministerstvo zdravotnictví informovalo o výsledcích prvního sčítání pracovníků včetně jejich výdělků.

V Česku pracovalo loni 41 292 lékařů, meziročně o 561 víc, a přibylo také sester - meziročně o 406 na loňských 83 258. I přesto hlásí nemocnice nedostatek lékařů i sester, některá oddělení musela zavřít nebo omezit provoz.

Mezi kraji jsou ale velké rozdíly - nejvíc lékařů pracuje v Praze, nejméně v Karlovarském kraji. Ve státní nemocnici berou lékaři v průměru přes 66 tisíc měsíčně, sestry přes 30 tisíc korun. V nestátním zařízení mají lékaři průměrně 59 tisíc a sestry asi 25 tisíc korun měsíčně.

"Je velmi dobré, že se budeme bavit nad konkrétními čísly, protože v uplynulých měsících jsme byli svědky toho, jak vznikala čísla, která neodpovídala skutečnosti, protože měla podpořit tezi toho, kdo s čísly přišel," řekl ministr Svatopluk Němeček na setkání s novináři.

Údaje sbíral Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Elektronicky shromažďoval úvazky, nikoli konkrétní jména, a tak mohl být jeden lékář počítán dvakrát, pokud je v nemocnici zaměstnán na oddělení i na ambulanci. Na celkových trendech to ale podle ministerstva nic nemění.

Podobná data uvádí i projekt Česko v číslech. Podle průzkumu čeští lékaři stárnou, za posledních patnáct let vzrostl jejich průměrný věk o 4 roky. Každý pátý absolvent medicíny totiž odchází do zahraničí, nejčastěji do Velké Británie a Německa.

Starší lékaři proto odcházejí do důchodu později, některým lékařům je i přes 70 let. Nejvíce lékařských "veteránů" měl v roce 2013 Karlovarský kraj a Praha, naopak nejmladší doktory vidí pacienti na Moravě.

Největší dostupnost mají logicky obyvatelé v centrech velkých měst, jako je Praha, Plzeň, Brno, Hradec Králové nebo Ostrava. Naopak nejhůře jsou na tom lidé na okraji těchto měst, konkrétně oblasti Praha-západ a Plzeň-jih.

Témata:  zdravotnictví lékaři

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy