Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na UV záření: Způsobuje nejen stárnutí a smrt

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Zilniklinika **www.zilniklinika.cz**

Praha - Meteorologové vydali výstrahu před extrémním UV zářením, které je způsobeno ztenčenou ozonovou vrstvou. Pro člověka to znamená velké nebezpečí, větší množství UV záření totiž poškozuje kůži a oči a způsobuje i rakovinu.

Kdyby ultrafialové záření dopadalo na zem v plné síle, mělo by to pro člověka smrtící. Většina se ale rozptyluje v různých vrstvách atmosféry. Důsledkem porušení ozonové vrstvy ale tohoto záření dopadá na Zem čím dál víc a lidem způsobuje zdravotní problémy. S rostoucí nadmořskou výškou intenzita záření stoupá.

Na člověka působí dva typy UV záření. Dlouhovlnné UVA způsobuje okamžité hnědnutí kůže, zároveň je příčinou vzniku pigmentových skvrn, alergií a stárnutí pokožky. Středněvlnné UVB má na svědomí zčervenání kůže a vznik puchýřů a zánětů. Po odeznění těchto nepříjemných projevů kůže zhnědne.

Sluneční paprsky, kterých je UV záření součástí, poškozuje buňky, které mají kůži před zářením chránit. Pokud se člověk záření vystavuje dlouhodobě, mohou se tyto buňky začít nekontrolovatelně množit a vznikne nádor.

UV záření negativně působí také na naše oči. Při ozáření oka může dojít po pouhé půlhodině k zánětu spojivek a rohovky provázené zánětem očních víček a kůže na obličeji. Může způsobit až šedý zákal. V rozumné míře má záření také pozitivní účinky. Vytváří vitamín D a napomáhá zpracování vápníku.

Ochrana je životně důležitá

Při pobytu na přímém slunci je nezbytně nutné se před zářením chránit. Vhodné je obléknout si tmavší oblečení, které záření odráží lépe než bílé. Nezapomeňte také na pokrývku hlavy a sluneční brýle (s 99-100 % UVA a UVB ochranou).

Pokud se rozhodnete svléct do plavek, použijte krém s dostatečně vysokým faktorem. Při jeho výběru zohledněte typ a citlivost své kůže, zvýšenou ochranu potřebují malé děti (faktor 15 -30). Děti do tří let by se na slunci měly pohybovat jen minimálně.

Opalovací krém nanášejte půl hodiny před pobytem na slunci a znovu se natírejte po 1-2 hodinách, po koupání nebo pocení. Zvláštní pozornost věnujte těm částem těla, které jsou slunci vystaveny nejvíce - nos, uši, nárty atd. Krém s vyšším faktorem použijte na jizvy, mateřská znaménka a okolí očí. Po skončení slunění se namažte přípravky po opalování. Pokud berete léky, ujistěte se, jestli nezvyšují citlivost na slunce.

Kdy je UV záření nejnebezpečnější

Intenzita záření se různí především podle velikosti ozonové vrstvy, která nás před ním chrání. Tzv. UV-index informuje o jeho působení na lidskou kůži. Při hodnotách do 2 není potřeba nijak zvláštní ochrany. Od 3 do 7 už je člověk záření vystaven v mírné či vysoké míře a je třeba se chránit vhodným oblečením případně ochranným krémem.

Velmi vysoké nebezpečí nastává při hodnotách vyšších než 8 a je třeba vyšší ochrany. Mezi 11. a 15. hodinou byste se na slunci pokud možno vůbec neměli pohybovat, vhodné oblečení a ochranný nátěr je nutností. Během včerejška naměřili meteorologové na některých místech v Česku až extrémní hodnotu 9.

Témata:  zdraví rakovina opalovací krémy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy