Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na sociálním bydlení se budou podílet dvě ministerstva

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha – Na financování sociálního bydlení se budou společně podílet ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a místního rozvoje (MMR). Říká to připravovaný zákon. Každý rezort tak převezme svou část povinností.

Investiční část bude platit MMR, sociální dávky MPSV. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové se na tom dohodli v pondělí,. „Pořád ještě máme trochu obavy, že tahle dvojkolejnost bude způsobovat chaos. Další schůzky k tomu budou ještě v pátek a v pondělí," dodal ministryně. Návrh zákona se podle ní přes léto dopracuje, do Sněmovny by se mohl dostat nejdříve koncem roku.

Návrh vychází z koncepce sociálního bydlení, kterou vláda schválila loni na podzim. Počítá se třemi stupni bydlení pro potřebné - s krizovým bydlením, sociálními byty a dostupnými byty. Pomoc by mohli dostat lidé či rodiny, jimž na přiměřené bydlení nestačí 40 procent příjmu.

Obce, které sociální bydlení mít chtějí, podle Marksové i ředitele odboru politiky bydlení MMR Jiřího Klímy tuto možnost už mají. Právě MMR přitom podle něj před necelým měsícem vyhlásilo výzvu z evropských fondů na výstavbu bytů. To by mělo pokrýt asi 5000 bytů.

Zákon ale počítá s povinností pro obce, včetně malých, sociální bydlení budovat. Z návrhu byl podle Marksové vypuštěn přesný počet bytů vázaný na počet obyvatel. Platit měl původně začít už v pololetí příštího roku, nejspíš se to ale nestihne.

Ministryně a zástupce MMR se dnes na pražském Andělu sešli se zástupci aktivních osob bez domova z Prahy, Brna a Ostravy. Ti ve společném prohlášení žádají urychlené přijetí zákona. Požadují také dostupnost bytů i pro lidi s dluhy.

Témata:  sociální bydlení Ministerstvo pro místní rozvoj Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Aktuálně se děje

18. května 2024 16:12

Olympijské příměří? Francie u Zelenského nepochodila

Každým dnem se blíží začátek letních olympijských her ve Francii, jejíž představitelé vyzvali Ukrajinu, aby zvážila příměří během sportovního zápolení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takovou výzvu odmítl. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy