Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko a odchod z EU: Co si myslí Češi?

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Britové se v referendu vyslovili pro odchod z Evropské unie. Je to správný krok nebo cesta do záhuby? A měla by Česká republika v odchodu z EU Británii následovat? Vyrazili jsme se zeptat Čechů.

Ve čtvrtek mělo více než 46 milionů Britů šanci hlasovat o budoucnosti své země. Drama začalo hned po uzavření volebních místností. Souboj byl naprosto vyrovnaný, po sečtení zhruba třetiny okrsků po čtvrté ráno se počet hlasů pro a proti lišil jen o několik stovek či dokonce desítek. Kolem šesté hodiny ranní však zastánci Brexitu vedli o milion hlasů a velké televize BBC, ITV a Sky News je prohlásily za vítěze.

Výsledek hlasování spustil bouřlivé reakce po celém světě, zejména v Evropě. Britský premiér David Cameron oznámil, že se chystá rezignovat, kurz libry klesl nejníže za posledních více než 30 let a odchodem z EU hrozí někteří politici z dalších evropských zemí. A situace nenechává chladnými ani Čechy, kteří většinou na otázky týkající se zahraniční politiky příliš emotivně nereagují.

Tentokrát jsme se vyrazili ptát lidí za hranice hlavního města, konkrétně do středočeského Berouna. Jak zde lidé hodnotí krok Velké Británie? "Myslím si, že to není dobře, nejsem zastáncem tohoto jejich rozhodnutí," prozradila nám mladá slečna, která by případně byla i proti vystoupení České republiky z EU: "Myslím si, že to má víc výhod, než nevýhod," vysvětluje.

Názor, že vystoupení z Evropské unie není dobrým krokem, nebyl zdaleka ojedinělý. Mnohem častěji jsme ale od lidí slyšeli, že se Britům nediví a že by hlasovali stejně. "Já jim docela fandím, já jsem byl pro," vyjádřil Britům podporu mladý muž. "Já bych asi taky hlasoval pro vystoupení z Evropské unie," dodává. "Já bych dal hlas pro vystoupení, už kvůli migrační politice," říká jiný oslovený muž.

Témata:  Češi Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy