Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD představila novou volební kampaň

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Olomouc - Sociální demokracie chce lidem v podzimních krajských a senátních volbách nabídnout praktický program, který je součástí života lidí.

Na dnešním zasedání Ústředního výkonného výboru strany místopředseda a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle premiéra Bohuslava Sobotky ČSSD nedopustí privatizaci veřejných služeb, zajistí bezpečnost a dostupné zdravotnictví, školství i sociální služby.

"Program je naprosto praktický a v konkrétních věcech ukazuje, co jsme udělali a co se chystáme udělat," řekl Zaorálek. Sobotka připomněl, že ČSSD je dominantní silou v krajských zastupitelstvech od vítězných voleb v roce 2008. Z minulých voleb v roce 2012 strana obhajuje posty 11 z celkových třinácti hejtmanů. Hejtmana nemá jen v Ústeckém a Libereckém kraji. Podle premiéra sociální demokraté v minulých obdobích uspěli.

Podle něj se zlepšila kvalita sociálních služeb, zdravotnictví, středního školství i komunikací. Situace krajů se podle premiéra zlepšila po vstupu ČSSD do vlády s hnutím ANO a KDU-ČSL. Kabinet regionům přiznal vyšší podíl na daních, změnil ve prospěch nemocnic úhradovou vyhlášku a uvolnil sedm miliard korun na opravu krajských silnic, uvedl.

Sobotka zmínil i hospodářský růst, který podle něj musí zvýšením své životní úrovně pocítit i lidé. Premiér zrekapituloval chystaný nárůst platů lékařů a zdravotních sester, učitelů i dalších zaměstnanců veřejného sektoru. "Vysíláme tím jasný signál do zbytku ekonomiky," uvedl. Podle premiéra je nutná i změna systému valorizace penzí. "Naše země prosperuje a je důležité, aby to cítili i lidé v regionech," dodal Sobotka.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. května 2024 12:44

Ukrajinci opouštějí domovy v Charkovské oblasti. Důvodem je postup Rusů

Domovy v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny už kvůli probíhající ruské ofenzivě muselo opustit téměř 10 tisíc lidí, uvedl tamní gubernátor Oleh Synehubov. Rusové zahájili boje v nové oblasti před několika dny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.