Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise zvažuje brzké zavedení Eura. Co na to politici?

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha/Brusel - Evropská komise chce nejen co nejrychleji začít jednat o vystoupení Británie z EU, ale také rychle postoupit v rozšíření a prohloubení měnové unie a tedy zavést v co nejkratší době euro ve všech členských zemích. To ale podle politiků oslovených serverem EuroZprávy.cz není v tuto chvíli reálné.

V Bruselu se po briském referendu brexitu rodí plán, aby se rozšířila eurozóna a eurem se v co nejkratší době platilo v celé Evropské unii. Navrhuje to šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

S odvoláním na zdroje z Junckerova okolí to dnes napsal německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) s tím, že komise chce nejen co nejrychleji začít jednat o vystoupení Británie z EU, ale také rychle postoupit v rozšíření měnové unie.

K přijetí eura se zavázalo i Česko, zatím ale nestanovilo žádný konkrétní termín, kdy by k zavedení eura jako oficiální české měny mohlo dojít. Podle ministra financí Andreje Babiše to ani nyní není možné: "Za stávajících podmínek vstupu to reálné není," uvedl Babiš v odpovědi na dotaz serveru EuroZprávy.cz.

S tímto názorem se shoduje i lidovecký předseda Pavel Bělobrádek, který našemu serveru rovněž sdělil, že zavedení eura je v současné době nereálné. Podobně se k tomu staví i ČSSD. "To není dobrý nápad," uvedl pro EuroZprávy.cz sociálnědemokratický poslanec Stanislav Huml.

Zatímco koalice je v otázce urychleného zavedení eura zajedno, opozice je v tomto názoru rozpolcená. "Bez ohledu na tento návrh by přijetí eura mělo být prioritou pro Českou republiku," sdělila serveru EuroZprávy.cz poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová. "Jsem přesvědčena, že přijetí eura je v zájmu České republiky a její budoucnosti," dodala.

Podle europoslance a experta ODS pro zahraničí Jana Zahradila by ale měl předseda EK Juncker odstoupit a "ne spřádat nesmyslné plány na rozšíření eurozóny." Tvrdí, že nyní je to právně i ekonomicky nemožné.

"Hlavně jsou ale takové úvahy nebezpečným důkazem toho, že špičky bruselské byrokracie vůbec nepochopily situaci v Evropě a domnívají se, že bez Británie mohou snadněji utáhnout šrouby eurounijního centralismu. Tomu je zapotřebí říci jasné NE. Předseda EK Juncker by pak měl přijmout svou spoluzodpovědnost za špatný obraz EU u veřejnosti a odstoupit ze své funkce, nikoliv spřádat další nesmyslné plány," uvedl pro EuroZprávy.cz Zahradil.

Témata:  EUR (euro) Česká republika Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

18. května 2024 16:12

Olympijské příměří? Francie u Zelenského nepochodila

Každým dnem se blíží začátek letních olympijských her ve Francii, jejíž představitelé vyzvali Ukrajinu, aby zvážila příměří během sportovního zápolení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takovou výzvu odmítl. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy