reklama

Ukázalo se totiž, že nařízení bylo nevyvážené v případě odškodňování za běžné pády bez zlomenin. Lidé mohli za pohmoždění získat až 125.000 korun. Přitom u ztráty nohy tabulky mluví o 100.000 korunách. O schválení předlohy informovalo tiskové oddělení Strakovy akademie.

"Při aplikaci současného znění nařízení vlády je pohmoždění hrudní stěny o ploše deset krát deset centimetrů je oceněno 500 body, tj. finanční částkou 125.000 korun. Přitom ztráta ucha je hodnocena 100 body (25.000 korun), ztráta jazyka 150 body (37.500 korun), ztráta končetiny v kyčelním kloubu 400 body (100.000 korun)," uvádí důvodová zpráva ke změně nařízení.

Podle ní navíc pacienti často žádali do bodů započítat i modřiny. Nepřiměřeně vysoké částky za bolestné v případě odškodňování pohmožděnin přitom podle autorů změny finančně zatěžuje zdravotní pojišťovny i zaměstnavatele.

Novela nařízení doplňuje také položku vztahující se k odškodnění nedomykavosti hlasivek, dysfonie a fonastenie. "Tuto položku je třeba do uvedené přílohy doplnit proto, aby i pro tyto stavy bylo vymezeno odškodňování tak, jako to bylo i za předcházející právní úpravy," uvedli autoři nového znění nařízení. Jde podle nich o nápravu technické chyby, položka vypadla z předlohy průběhu schvalování nařízení.