Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize ve zdravotnictví se stále více a více prohlubuje. Lékařská komora svolala sjezd

Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha – České zdravotnictví je dlouhodobě v krizi, varuje Česká lékařská komora. Její zástupci se proto sejdou na mimořádném sjezdu, který se bude věnovat právě těmto problémům.

Komora svolala sjezd na 22. září, tedy krátce před krajskými volbami. Novinářům to dnes oznámil její prezident Milan Kubek. Situace je podle něj vážná, což dokazuje i fakt, že mimořádný sjezd svolává poprvé za deset let, co stojí v čele stavovské organizace. Svolání sjezdu doporučila porada předsedů okresních sdružení, vláda podle nich krizi neřeší.

Komora na setkání pozve i premiéra Bohuslava Sobotku, ministry zdravotnictví a financí Svatopluka Němečka a Andreje Babiše, zdravotnické experty jednotlivých stran i přední profesory medicíny. Pro svolání mimořádného sjezdu hlasovalo z 59 předsedů 56, jeden byl proti a dva se zdrželi.

Nemocnicím chybějí lékaři i sestry, omezují provoz. Komora zaznamenala i nelegální zaměstnávání cizinců se spornou kvalifikací, dodal Kubek. „Krize v českém zdravotnictví se prohlubuje, ať už finanční, protože výdaje patří k nejnižším v EU, tak zejména krize personální, zdravotní péče je zajišťována jen tím, že je soustavně porušován v nemocnicích zákoník práce ohledně povoleného limitu přesčasů," řekl Kubek.

Ministerstvo zdravotnictví slova o krizi označilo za prázdný výrok. „Věříme, že si ČLK všimla, že ministerstvo v posledních třech letech prosadilo mimo jiné zásadní a hlavně dlouhodobé zvyšování platů lékařů a zdravotnického personálu a významné navýšení peněz plynoucích do zdravotnictví," komentoval svolání sjezdu mluvčí ministerstva Ladislav Šticha.

Připomněl, že rezort po 25 letech „přešlapování" zahájil digitalizaci zdravotnických registrů, zefektivnilo hospodaření státních nemocnic, zachránilo české lázeňství a začalo podporovat psychiatrii a další upozaďované obory.

Kubek připomněl, že na krizi upozornila komora politiky už před víc než čtvrt rokem a informace o dopadech krize zveřejňuje v kampani Zdravotnictví volá o pomoc. Komora varuje, že za současných podmínek nemůže garantovat bezpečnost zdravotní péče. Situace prý už dopadá na pacienty, čekací doby na ošetření se prodlužují.

Pro řešení krize připravila komora pětibodový plán, který obsahuje pravidelnou valorizaci odvodů státu, zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol, stejné úhrady za tytéž výkony všem zdravotnickým zařízením, růst ceny lékařské práce a státem garantované tabulkové platy v nemocnicích státních i akciových společnostech a pravomoci pro lékařskou komorukontrolovat personální zajištění péče.

Témata:  zdravotnictví Česká lékařská komora Milan Kubek

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy