reklama

Podle Robejška nyní místo globalizace nastupuje lokalizace. "Tím, že je globalizace u konce a je nahrazována lokalizací, se najednou národní státy stávají daleko akceschopnějšími jednotkami než nadnárodní spolky," uvedl Robejšek.

"O vlastním státu si myslí, že k němu mají lepší a přímější drát, takže ho mohou ovlivňovat spíše než to, co na ně nesystematicky padá z Bruselu," vysvětlil důvody, které lidi vedly k hlasování pro brexit.

Tvrdí také, že se politické elity odcizují svým národům. "Vznášejí se v nějaké zvláštní vzducholodi, kde se perfektně shodnou na všem možném, ale pak najednou zjistí, že je nikdo nenásleduje," míní expert.

To se podle něj projevilo právě v referendu o setrvání Velké Británie v EU. "Britové se stejně jako mnozí Evropané vůbec neidentifikují s Evropskou unií," tvrdí s tím, že neexistuje evropský patriotismus. "Po desítkách let evropské integrace neexistuje emocionální vztah občanů ke struktuře, která chce být jejich domovinou," dodal.

Podotkl, že v době studené války byl společný nepřítel tím, co udržovalo všechny zúčastněné státy na jedné lodi a potlačovalo specifické národní rozdíly. "Ve chvíli, když zmizela výzva v podobě Sovětského svazu, tak zmizel i neexistující patriotismus, protože to nebyl patriotismus, to byla jenom společná obava," vysvětlil.

Závěrem uvedl, že pokud 48 procent Britů v referendu hlasovalo pro setrvání v Unii a 52 procent bylo proti, nemusí podle Robejška nutně znamenat jenom projev evropského patriotismu.