Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace v ghettech se nezlepší. Represe jsou neúčinné, ukázala analýza

Jiří Dienstbier
Jiří Dienstbier
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a šéf vládní agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek dnes představili výsledky analýzy o situace v ghettech. Vyplývá z ní, že represe jsou neúčinné.

Autoři analýzy sledovali situaci v Litvínově od roku 2008 a Duchcově od roku 2013, kdy obě města s politikou nulové tolerance vůči vyloučeným podle Jiránka začala, do současnosti. Srovnávali v období počet trestných činů a přestupků, počty a výši vyplácených dávek i veřejný pořádek a pocit bezpečí.

"Represe nepřináší výsledky, jaké se od ní očekávají. Politika nulové tolerance ukazuje, že nejenže nedošlo ke zlepšení, ale situace se mnohdy i zhoršila," uvedl Dienstbier.

Podle Jiránka neměl represivní přístup velký vliv na bezpečnost. Trestná činnost v Litvínově a Duchcově se vyvíjí stejně jako ve zbytku regionu, uvedl šéf agentury. V Duchcově od roku 2008 počet těch, co pobírají dávky, vzrostl. Z litvínovské lokality Janov odliv lidí pokračuje. "Nulová tolerance problémy spíš zvětšuje a staví proti sobě zbytek města a lidi uvnitř lokality, rozděluje obyvatele na chudší a bohatší, na ty, co bydlí v místě déle, a ty, co přišli, nevzbuzuje pozitivní nálady," uvedl Jiránek.

Podle analýzy, kterou si nechalo vypracovat ministerstvo práce, se situace v Česku zhoršuje a ghett přibývá. Zatímco v roce 2006 jich bylo kolem tří stovek a žilo v nich asi 80.000 lidí, předloni už jich existovalo 606 a měly až 115.000 obyvatel.

Témata:  Jiří ml. Dienstbier sociálně vyloučení ghetto

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.