Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za pád Evropy mohou politici, referendum bude nakažlivé, říká Pithart

Petr Pithart
Petr Pithart
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Velká Británie si v referendu minulý týden odhlasovala odchod z Evropské unie. Podle bývalého premiéra Petra Pitharta za to mohou především politici.

Pithart tvrdí, že model liberálního kapitalismu dojel a evropská společnost je rozpolcená. "Na vině jsou hlavně politici, kteří se vezou na vlně nálad ve společnosti," tvrdí.

"Politici musí umět lidem říkat i to, čemu nechtějí nebo neumějí rozumět. Musí umět veřejnost přesvědčit, jinak to nejsou politici, ale zaměstnanci nějaké partaje," dodal Pithart.

Nebránil se proto zkritizovat bruselské politiky. "Byl jsem překvapen, že v Bruselu jednají s předsedkyní regionální skotské vlády, to se mi nelíbí. Pro mě předseda Evropské komise Juncker naprosto ztratil důvěru," řekl televizi.

Odchod Británie z EU považuje za velký problém, rozpolcenost společnosti, je ale podle něj ještě větší problém. "„Vidíme, že velké skupiny lidí nemají z procesu globalizace prospěch, zatímco jiní z ní mají velký až nemravný prospěch. Státy nemají na to, aby zvládaly velké banky, stávají se jejich zajatci," vysvětlil.

Tvrdí také, že podobná referenda o vystoupení z EU můžeme čekat i v dalších zemích. Říká, že to "bude nakažlivé."

Témata:  Pithart Petr Brexit

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy