Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek otevřeně: Situace je vážná, EU se musí změnit, nebo jí můžeme rovnou rozpustit

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek nesouhlasí s těmi, kteří o brexitu hovoří jako o "neudálosti". Podle něj jde naopak o velmi vážnou událost. Uvedl to v pořadu Události, komentáře.

Časopis New York napsal, že Brexit je v zásadě největší událost v Evropě od pádu Berlínské zdi. "Myslím si, že je to asi tak silný výraz, jako když Václav Klaus řekl, že je to naprostá neudálost. Za poslední 3 dny jsem si prohlížel burzy a marně jsem vzpomínal na větší neudálost, která by se odehrála za posledních 8 let. Jde o velmi vážnou událost. Bohužel nejenom ekonomickou. Je to také vážná mezinárodně politická i bezpečnostní událost. Asi nikdo z nás není v tuhle chvíli schopen předvídat další vývoj. Nechci nikoho strašit. Chci jenom říct, že strana, které mám tu čest předsedat, udělá všechno pro to, abychom zůstali součástí jednotné a bezpečné Evropy, což si vyžádá hodně práce," reagoval Kalousek.

Tvrdí, že brexit tady je díky vnitropolitické krizi v Británii. "Najít viníka Junckera a tvrdit "zastřelme Junckera a všechno bude dobré," není žádné řešení. Teď máme brexit. Anglie je v evidentní krizi, není lídr. Patřím k těm, kdo říkají, že nemáme chvátat, protože v Británii není s kým jednat. Není tam lídr, se kterým se dají zodpovědně projednávat podmínky," míní Kalousek.

"Řešit to tím, že si tady ještě odstřelíme předsedu Evropské komise, aniž bychom tušili, kdo by to mohl dělat místo něj, fakt není řešení. My už dlouho říkáme, že je strašně důležité uvědomit si, co Komise dělat má a musí. Tam musí integrace postoupit. Jde o otázky obranné politiky, zahraniční politiky, energetické politiky. A co dělat nemusí a nemá? To jsou věci týkající se třeba ochrany spotřebitele a zákoníku práce. Ty mají být v kompetenci národních států. Tvrdit ale, že se má všechno decentralizovat, rozpustit a na všechno mají mít všichni výjimky...no to tu Evropu můžeme rozpustit rovnou," řekl České televizi.

Nepopírá, že se Evropská unie musí změnit. Neměly by ale stát a padat s tím, kolik si kdo vyjedná výjimek. "Pak budou nějaká pravidla, ze kterých budou mít všichni výjimky, takže nebudou platit vůbec. Chceme tedy pravidla, kde bude pokud možno co nejméně výjimek pro každého. V ideálním případě nebude mít výjimku nikdo. Výjimky jsou vždycky špatně, to je distorze. Potřebujeme pravidla, kde se jasně některé kompetence pro nezbytnost akceschopné Evropy posílí a některé se budou naopak decentralizovat. Je to ta jednoduchá a bohužel velmi pracná věta. Evropa má a musí celou řadu věcí dělat společně. Řadu těch věcí ale bohužel nedělá, protože tam má málo těch centrálních kompetencí. Spoustu věcí. Evropa vůbec dělat nemusí, ale zároveň tam těch centrálních kompetencí má příliš mnoho," přiznal.

Promluvil také u euru jako měně, kterou považuje primárně za politický projekt. "My ho tady diskutujeme v několika posledních letech téměř výlučně v ekonomické kategorii. Pokud se bude politická diskuse v rámci společné Evropy vyvíjet, tak je to jedna z možností. Netvrdím, že to tak bude, ale pokud se bude situace vyvíjet tak, že vznikne dvourychlostní Evropa, kde tvrdé jádro bude eurozóna a pomalejší pruh budou země mimo eurozónu, tak budu naléhat, abychom urychlili vstup do eurozóny. I za cenu toho, že si poneseme nějaké náklady, protože si tím pořídíme jistotu, že zůstáváme v centru Evropy. Každý z nás, kdo kdy jel v pomalejším pruhu, ví, že jsme vždycky narazili na ceduli exit. Takže to je ten politický pohled. Ten bude TOP 09 zcela jistě prosazovat," tvrdí Kalousek,

Témata:  Miroslav Kalousek Brexit EU

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy