Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanova slova se objevila ve světových médiích. Co je zaujalo?

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Slov českého prezidenta Miloše Zemana si opět všimli v zahraničí. Tentokrát média zaujala jeho slova o tom, že by Česko mělo uspořádat referendum k otázce setrvání země v Evropské unii. Zprávy si všímají především britská bulvární média, která veřejně podporovala brexit.

„Bude na řadě czexit?", „Czech-Out nebo Czech-In?" Právě slova Miloše Zemana o vypsání referenda vyvolala pozornost řady světových médií. „Nesouhlasím s těmi, kdo jsou pro vystoupení z Evropské unie. Ale udělám všechno pro to, aby bylo referendum a aby se v něm mohli vyjádřit. A totéž k vystoupení z NATO," uvedl na konci tohoto týdne Zeman.

O jeho vyjádření informovala média jako Time, agentura Reuters, The Australian Financial Review, RT nebo Sputnik. Nejvíce pozornosti mu však věnují britské bulvární deníky Daily Mail a The Express.

Právě poslední jmenovaný napsal, že se „Zeman rozhodl bojovat proti jeho vládě", aby mohli lidé v referendu rozhodnout. „České referendum by mohlo jít proti vůli vládních úředníků, kteří nesouhlasí s myšlenku hlasování, stejně jako úředníků EU, kteří se usilovně snaží udržet rozpadající se unii," píše server.

Připomíná také, že myšlenku referenda v petici podpořilo více něž 250 tisíc občanů. „Vláda už uvedla, že nedovolí voličům, aby měli konečné slovo při rozhodování, které by mohlo porušit mezinárodní závazky země," dodává The Express. Stejné informace pak čtenářům přinesl i list Daily Mail.

Ten dodává, že Česko ještě nemá zákon o referendu. Připomíná také, že podle průzkumů 49 procent Čechů podporuje myšlenku setrvání v EU, pro odchod je pak 34 procent.

Ruský server RT v souvislosti se Zemanovými slovy o referendu zmiňuje jeho slova o uprchlících. „Zeman byl jedním z nejkrutějších kritiků reakce EU na masový tok uprchlíků ze Středního východu a Afriky do Evropy. V lednu, řekl: integrace muslimské komunity je prakticky nemožná," píše RT. „V roce 2015 označil pokračující příliv uprchlíků za „organizovanou invazi" a vyzval mladé žadatele o azyl, aby se vrátili do Iráku a Sýrii a aby se se zbraněmi postavili proti islámskému státu," dodává ruský server.

Server Sputnik pak dodává, že czexit podporuje také česká strana svobodných. „Podle českého prezidenta je členství v Evropské unii velmi prospěšné pro Českou republiku, protože dostane ročně 8,3 miliardy dolarů, což je více, než sama přispívá," dodává Sputnik.

Témata:  Miloš Zeman EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy