reklama

Osobu, která na Facebooku vystupuje jako B. Fictumová, čeká podle serveru Romea vyšetřování v rámci trestního oznámení, které na ni podali dva Romové, známý aktivista Jan Čonka a novinář Patrik Banga.

Fictumová na sociální síti facebook údajně napsala: "Všechny cikáni by měli ohořet stejně jako Natálka jaký má smysl její život, když je ohořelá, bez prstů, neschopná a černá ještě víc než před tím?" Text umístila do skupiny "Kdo chce mne" a přiložila fotografie obětí žhářského útoku na dům romské rodiny ve Vítkově, ke kterému došlo v dubnu 2009.

Podle Romů se tím dopustila hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny, podněcování k nenávisti vůči skupině osob a také schvalování trestného činu. "Fictumové hrozí až tři roky vězení. Čonka a Banga na případu spolupracují se sdružením In Iustitia, které se zabývá násilím z nenávisti a právním poradenstvím v této věci," uvedl server.

"Strašně se mě dotklo, jak někdo může něco takového vůbec napsat. Hluboce mě to ranilo, když vím, čím si malá Natálka prošla," řekl serveru Jan Čonka. Podle Patrika Bangy příspěvek Fictumové překročil všechny možné meze. "Je paradoxní, že jsem zkraje sám říkal, že nemá smysl slečnu kriminalizovat s ohledem na její mládí. Mohla se snažit třeba jen zaujmout. Nebo nemá tušení, co vlastně říká. O tom, že je oznámení třeba podat, mě přesvědčil paradoxně policista z kriminálky. Shodli jsme se na tom, že pokud budeme všichni k podobným situacím jen mlčet a nic nedělat, stanou se standardem. A pokud někdo něco podobného píše, musí být připravený nést následky," tvrdí.

Za žhářský útok na rodinu Romů v roce 2009, při kterém byli zraněni tři lidé, nejvážněji tehdy dvouletá Natálka, byli před Krajský soud v Ostravě postaveni čtyři mladí radikálové. V říjnu 2010 dostali za útok tresty od 20 do 22 let vězení. David Vaculík, Ivo Müller a Jaromír Lukeš byli odsouzeni na 22 let vězení, Václav Cojocaru na 20 let. Soud je uznal vinnými z pokusu o vraždu a poškozování cizí věci ve spolupachatelství. Po odvolání pachatelů snížil v březnu 2011 Vrchní soud v Olomouci Müllerovi trest na 20 let, ostatním tresty potvrdil. Loni v prosinci pak Nejvyšší soud odmítl dovolání pachatelů. 

Podle serveru Romea ale nejde o jediný příklad nenávistných příspěvků o Natálce a její rodině na Facebooku. "Stejne z ni vyroste naka kapsarka co pak obere treba tvoje deti, jak si asi myslis,ze ji vychovaj? a to jeste bude mit velkou radost az vyroste a dovi se,ze ji tam nechali horet a misto toho aby ji zachranili,tahali z baraku nakradenz veci,to jsou rodice!!!" cituje například jeden z příspěvků. "Kdyz na přechodu prejedete cikana taky by jste meli byt bez trestu protoze ve vyhlášce je jasné napsáno že musíte pouštět chodce tudíž lidi. Cikánů jsou snad jeste min jak bakterie chřipky takze na to se to nevztahuje. To samy platí o vitkove," uvádí server další příklad nenávistných příspěvků.