Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza kolem mýtného se vyhrocuje: Proti Ťokovi jsou lidovci i ODS

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Firmě Kapsch má být dle ministerstva dopravy prodloužena smlouva na provoz mýtného systému v Česku, a to bez výběrového řízení. S tím nesouhlasí ČSSD, ale také KDU-ČSL a opoziční ODS.

Práci ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) v přípravě mýtného dnes kritizoval ministr vnitra Milan Chovanec, ale i další členové ČSSD jako například mluvčí pro oblast dopravy Jan Birke a předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava. "Jsem stále více přesvědčen o tom, že pan ministr Ťok celou věc podcenil a nezvládá to," uvedl Votava.

Situace kolem plánu ministerstva dopravy na prodloužení smlouvy na provoz mýtného systému v Česku se společností Kapsch bez výběrového řízení je problém i pro KDU-ČSL. ČTK to dnes sdělil v sms zprávě předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Ke kritice se připojil i předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, podle kterého ale vina neleží jen na straně ANO, jež nyní spravuje resort dopravy, ale na celé koalici. "Už i ČSSD zjistila, že je téměř nemožné od ledna příštího roku vybírat v České republice mýto," uvedl exministr dopravy.

Kvůli vyostření sporu se dnes sešel Ťok s ředitelem tuzemského Kapsche Karlem Feixem. "Mrzí mě, ze se vysloveně odborná a technická otázka opět stala politickou," uvedl Feix. Zároveň upozornil na to, že do vypršení současné smlouvy nezbývá příliš mnoho času, a společnost musí dojednat podmínky dalšího spravování se svými subdodavateli. Obecně tak platí, že čím dříve stát k prodloužení smlouvy přikročí, tím výhodnější podmínky se podaří dojednat.

Témata:  mýtné Pavel Bělobrádek Dan Ťok

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy