Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znáte pražské zastupitele? Lidé nejvíce znají Krnáčovou a Hudečka

Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Mezi nejznámější zastupitele patří primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO, zná ji 94 procent dotázaných, následuje Tomáš Hudeček, bývalý primátor za TOP09, v současné době bez politické příslušnosti, s 92 procenty. Na třetím místě se umístil další bývalý pražský primátor, a to Bohuslav Svoboda z ODS s 91 procenty. S 88 procenty ho následuje Matěj Stropnický ze Strany zelených, připomeňme, že na pražském magistrátu vystupují Zelení v rámci tzv. Trojkoalice spolu s KDU-ČSL a STAN. Pátým nejznámějším zastupitelem je Karel Březina, jehož zná 87 procent dotázaných.

Naopak mezi nejméně známé zastupitele patří Jiří Hrabák z TOP09 a Petr Fifka z ODS, které neznalo celých 96 procent oslovených. Mezi neznámé tváře patří také Ivan Hrůza z KSČM, jehož neznalo 95 procent respondentů. S 94 procentní neznalostí dotázaných bojují Helena Briardová z KSČM, Martin Dlouhý z TOP09, Karel Grabein Procházka z ANO a Marcela Plesníková, ze stejného hnutí.

Nejčastější známkou v průzkumu byla trojka. Dvojku dostalo celkem 15 zastupitelů a čtyřku 16. Nejlepší průměrnou známku získal zastupitelský klub Pirátů – 2,5. Následuje Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN), ti by na vysvědčení dostali 2,75. Známku 2,87 by dostala ODS. Trojku potom hnutí ANO. Průměrnou známkou u ČSSD je 3,12, u TOP09 pak 3,16. Nejhorší vysvědčení by měl zastupitelský klub KSČM, jejich průměrné hodnocení je 3,75.

Mezi nejznámější zastupitele, kteří byli zároveň ohodnoceni vysokou známkou (2), patří Patrik Nacher z ANO, jehož znalo 77 procent dotázaných. Dále Miloslav Ludvík, kterého znalo 43 procent dotázaných, a Petr Bříza z TOP09 s 35 procenty.

Mezi nejznámější politiky s nejhorší známkou (4) patří Tomáš Hudeček (bez PP), sociální demokrat Karel Březina a Alexandra Udženija (ODS).

Průzkum na téma znalosti a hodnocení (hodnoceni probíhalo u zastupitelů, které respondent označil "znám". Hodnocení samotné probíhalo jako ve škole, známkami 1 až 5, kdy známka 1 je nejlepší hodnocení a naopak známka 5 je nejhorším hodnocením zastupitele) pražských zastupitelů provedla agentura Phoenix research ve dnech 2. 6. 2016 – 29. 6. 2016 na vzorku 1011 respondentů.

Průzkum se zaměřil na znalost jednotlivých zastupitelů magistrátu hlavního města a jejich následného hodnocení, které probíhalo formou známkování. Z 65 zastupitelů nezískal ani jeden jedničku nebo pětku. Nejčastěji se objevovala známka 3.

Témata:  Adriana Krnáčová pražské zastupitelstvo průzkumy

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:01

Odborářský protest nebude. Ruší se po atentátu na Fica

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) ve čtvrtek odpoledne oznámila, že ve světle událostí na sousedním Slovensku ruší plánovaný protivládní protest, ačkoliv důvody pro svolání demonstrace trvají. Odbory to uvedly na facebooku. Protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy