Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revoluce v umělém oplodnění? Žena bude moci podstoupit zákrok bez svolení muže, tvrdí Marksová

Michaela Marksová
Michaela Marksová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Umělé oplodnění by v Česku mohly podstoupit ženy bez toho, že by k tomu musely mít souhlas muže. Na návrhu pracuje komise expertek a expertů. Novinářům to dnes řekla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).

O opatření, které má podpořit porodnost, se poprvé zmínila před několika měsíci. Komise by soubor svých doporučení měla brzy představit.

Umělé oplodnění upravují zdravotnické zákony. K zákroku ženy v Česku potřebují souhlas muže. Některé lidskoprávní organizace v minulosti za to Českou republiku kritizovaly. Poukazovaly na to, že ve vyspělé společnosti není přípustné, aby o těle ženy či její léčbě rozhodoval muž.

"Chceme, aby ženy v ČR mohly podstoupit umělé oplodnění, aniž by musely mít souhlas nějakého mužského partnera. Toto není nic inovativního. Platí to v řadě evropských zemí. Každou ženu, která se rozhodne mít dítě, bychom měli podpořit," uvedla Marksová. Dodala, že se pravidla nyní stejně obcházejí.

Návrh, aby umělé oplodnění bylo i pro samotné ženy, předložil už téměř před deseti lety někdejší ministr zdravotnictví Topolánkovy vlády Tomáš Julínek (ODS). Lidovci, kteří tehdy byli v koaliční vládě, se postavili důrazně proti. Záměr tak ze zdravotnické reformy vypadl. Odborná komise, která chystá opatření ke zvýšení porodnosti a na podporu rodin, o návrhu diskutuje znovu.

Česko začalo pomalu vymírat. Loni zemřelo víc lidí, než kolik se narodilo dětí. Na svět přišlo 110.800 chlapců a děvčat. Porodní boom z konce prvního desetiletí nového tisíciletí už pominul. Věk, v němž mají ženy první dítě, se také zvyšuje. Důvodem je i studium a práce. Ženy tvoří tři pětiny absolventů vysokých škol, své vzdělání chtějí po studiu také využít. Mnohým se partnera najít nepodaří.

Témata:  Michaela Marksová-Tominová ženy umělé oplodnění

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.