Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bylo hlavním tématem brexitu? Europoslankyně prozradila víc

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Praha - Poslankyně Evropského parlamentu za ČSSD Olga Sehnalová tvrdí, že hlavním tématem britského referenda byla migrace uvnitř EU. Zejména se debatovalo o migraci ze zemí střední a východní Evropy, z tak zvaných nových členských států Evropské unie.

Podle Sehnalové jde o symbol polského údržbáře, který bude brát práci domácím, a který byl strašákem od počátku rozšiřování EU na východ. "Tuto debatu a obavu ve starých členských státech před naším vstupem jsme příliš nevnímali, maximálně jsme se pohoršovali nad naší diskriminací od těch států, které nám své pracovní trhy neotevřely hned," upozornila.

Na stranickém webu dodala, že po deseti letech se divíme nejen velkému odcizení občanů od evropské politiky, ale také hloubení příkopu nepochopení mezi mezi tzv. starými a novými členskými státy. "My jsme otevřeli svůj trh v duchu všech čtyř svobod, totéž jsme přirozeně očekávali od ostatních. Lidé hlasovali pro vstup do EU také s nadějí na rychlé sbližování životní úrovně," dodala.

Problém rozdílné úrovně mezd a ochoty za ně pracovat u nás i u sousedů ale nezmizel. "Po deseti letech otevřených trhů se nakupily problémy, na které neumíme dát účinnou odpověď. Příliv lidí z východu se opravdu uskutečnil. Jen ve Velké Británii pracují a žijí miliony lidí z východu EU. Viděno z našich zemí je to naopak úprk často kvalifikované pracovní síly za lepšími mzdami. Současná personální krize českého zdravotnictví není jen o špatném systému vzdělávání, ale právě o rozdílné úrovni mezd za stejnou práci. V ostatních sektorech je to obdobné. Konkurence nízkými mzdami patřila dlouhodobě k naší nepsané hospodářské strategii. Stěží však dlouhodobě udržitelné," pokračuje politička.

Na západ od našich hranic podle ní ochota pracovat za méně dělá zlou krev. "Evropa reagovala směrnicí o vysílání pracovníků, která by se nyní měla revidovat, a tlak na sjednocení odměny za stejnou práci na stejném místě sílí. Je to jedno ze silných témat domácí a evropské politiky řady zemí. Naši zaměstnavatelé to naopak vnímají jako překážku na vnitřním trhu a skrytý protekcionismus. Pohled odborů je zcela opačný," dodala Sehnalová.

"Můžeme se vzájemně pochopit dříve než bude pozdě? Vyjednávání s Velkou Británií po referendu budou o volném pohybu osob uvnitř EU. Jsme si jisti, že v EU převáží důslednost v uplatňování principu čtyř svobod nebo pragramaticky převládne volný trh s přívlastkem v zájmu hladkého obchodu? Východní Evropa nemusí nutně držet karty v rukou. Odpor ke směrnici o vysílání pracovníků, který se odsud ozývá, v tom může sehrát svou roli," uzavřela.

Témata:  Olga Sehnalová Brexit

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy