Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dotace na sport se rozdělí spravedlivěji

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Spravedlivější rozdělování státních dotací sportovním organizacím by měla přinést novela, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O Zemanově podpisu informoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Předloha předpokládá mimo jiné vznik rejstříku sportovních organizací, sportovců a sportovních zařízení, který povede ministerstvo školství.

Registrace v rejstříku bude podle novely povinná pro všechny sportovní organizace, které budou žádat o státní podporu. Velikost členské základny je jedním z parametrů, podle nichž se peníze rozdělují mezi jednotlivé svazy.

Vedle spravedlivějšího rozdělení dotací by měl rejstřík rovněž poskytnout ministerstvu informace, jakým způsobem se jednotlivá sportovní odvětví vyvíjejí nebo jak jsou zajištěna trenéry. Údaje o počtu sportovců a trenérů sdružených ve sportovní organizaci a seznam sportovních zařízení zapsaných v rejstříku budou veřejně přístupné na internetu.

Zákon dále stanoví, že státní podporu nesmí dostat osoba, která v minulých třech letech porušila opakovaně nebo závažným způsobem pravidla boje proti dopingu nebo program prevence ovlivňování výsledků sportovních soutěží. Překážkou k poskytnutí dotace bude taky pravomocné odsouzení za nekalosti ve sportu nebo za dotační podvod.

Vlastní sportovní plány budou podle novely zpracovávat stát, kraje i obce. Státními prioritami mají být podpora sportu dětí a mládeže a jejich trenérů a taky sportovních reprezentantů. Krajské a obecní plány budou obsahovat objem peněz nutný k jejich naplnění.ortu.

Témata:  Miloš Zeman sport Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy