Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Škody při likvidaci havárií má platit stát, stojí v návrhu zákona

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Škody, které způsobí příslušníci integrovaného záchranného systému lidem a firmám při záchranných a likvidačních pracích při různých haváriích a katastrofách, má poškozeným výslovně hradit stát.

Vyplývá to ze zpřesňující novely zákona o integrovaném záchranném systému, kterou poslal do Sněmovny Zlínský kraj. Nynější znění zákona ohledně rozdělení odpovědnosti mezi stát a kraje není podle jeho zástupců jednoznačné.

Stát by měl podle krajské předlohy poskytovat i peněžitou náhradu lidem a firmám v případech, kdy musí na výzvu velitele zásahu nebo starosty poskytnout osobní nebo věcnou pomoc, případně jsou omezena jejich vlastnická nebo užívací práva. Nyní mohou kraje žádat tyto náklady od původců havárií, což je podle zástupců zlínského regionu složité. Ne vždy se podaří viníka jednoznačně určit, navíc může zpochybňovat výši nákladů, píšou v důvodové zprávě.

Novela, kterou před projednáváním v zákonodárných sborech posoudí vláda, by také upravila podmínky pro uplatnění peněžitých náhrad. Žádosti o náhradu škody by kraje od poškozených lidí a firem jen přijímaly, rozhodovalo by o nich ministerstvo vnitra. Úhradu by kraje provedly do 15 dnů potom, co by dostaly na tyto účely peníze od státu. Obdobný postup by platil i pro náhrady za poskytnutí osobní nebo věcné pomoci. Kraj by si v případě pochyb o výši požadované náhrady mohl v obou případech vyžádat od žadatelů znalecké posudky, které by si museli zaplatit sami.

 

Témata:  havárie kraje Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy