Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výchova evropských hodnot? Poslanci chystají změnu zákona

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Skupina poslanců navrhla úpravu vzdělávání. V novele školského zákona chce zdůraznit výchovu k evropským kulturním hodnotám.

V současné úpravě by škola měla vést žáky k poznání světových a evropských kulturních hodnot a tradic, tedy pouze k získání informací. Autoři novely v čele s Ninou Novákovou (TOP 09) chtějí, aby u evropských kulturních hodnot škola vedla k jejich pochopení a osvojení.

Předloha navíc výslovně zmiňuje tradice humanismu, které vycházejí z antického a židovsko-křesťanského duchovního odkazu.

"Žáci by měli vědět, že naše kultura má hluboké a solidní základy, které pramení z odkazu antiky a křesťanství," uvedla Nováková.

Předkladatelé chtějí doplnit i pasáž, podle které je cílem vzdělávání taky "pochopení a uplatňování zásad demokracie a právního státu, základních lidských práv a svobod spolu s odpovědností a smyslem pro sociální soudržnost".

Témata:  Evropa Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy