reklama

Haška dopálil Švejnarův rozhovor pro Lidové noviny, ve kterém ekonom mluvil nejen o dění ve světě, ale i o domácí politické scéně. Domnívá se například, že spojení České republiky s Ruskem, a předtím Sovětským svazem, nepřineslo zemi nic dobrého. I přesto podle něj současný prezident Miloš Zeman míří právě na východ.

„Víte, jak bezpečně poznáte, že se blíží v ČR prezidentská volba? Objeví se prof. Jan Švejnar a začne komentovat českou politiku, kádrovat české politiky a nabízet se jako možný prezidentský kandidát. Je mi ho tak trochu líto, prezidentská verze Chcete mne je totiž nedůstojná úřadu hlavy státu i prof. Švejnara samotného," spustil v reakci na Švejnarova slova hejtman na sociálních sítích.

I proto se rozhodl připomenout některé výrazné body z minulosti, „Pro pořádek připomenu naši společnou historii - v roce 2008 byl Jan Švejnar společným kandidátem ČSSD a Strany zelených, jako předseda Poslaneckého klubu ČSSD jsem na Pražském hradě sváděl nerovný souboj s tehdejší Topolánkovou vládou a sám jsem byl konfrontován s výhrůžkou zastřelením (to se stalo několika volitelům napříč politickým spektrem), i když se to na začátku zdálo nemožné, dokázali jsme společně bojovat v 1. volbě s favoritem - stávajícím prezidentem Václavem Klausem a k jeho zvolení potom došlo za známých okolností - od klubu ČSSD zlanařeným a sběhnutým Evženem Snítilým, na volbu nedorazivší Olgou Zubovou ..." vzpomíná Hašek.

Ani další setkání prý nebylo o moc lepší. „Podruhé jsem se s prezidentským kandidátem Janem Švejnarem setkal při diskusi vedení ČSSD o nominaci vlastního kandidáta či podpoře nezávislého kandidáta na jaře 2012 pro prezidentskou volbu v roce 2013. Jan Švejnar byl znovu ve hře a já jsem jej podporoval jako alternativu Jiřího Dienstbiera ml. Když však mělo dojít k představení obou kandidátů po krajích, Jan Švejnar náhle po začátku této tour oznámil,že jeho zájem nadále netrvá," popisuje.

Přiznává také, že nejen pro něj to bylo velké zklamání. „Jan Švejnar se úzkostlivě chtěl vyhnout on-line střetu, myslím, že si byl vědom svého handicapu neznalosti českých reálií a skutečných problémů lidí v České republice. Pan profesor Švejnar je pro mne veličinou v oblasti ekonomie, skvělý makroekonom a národohospodář, ale určitě už ne dobrý kandidát na úřad hlavy státu," má dnes jasno Hašek.