Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU není dokonalá, ale je to to jediné, co máme, říká bývalý europoslanec

Libor Rouček
Libor Rouček
Foto: liborroucek.cz

Praha – Někdejší místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec za ČSSD Libor Rouček se na sociálních sítích zamýšlí nad rolí NATO i Evropské unie. ODS pokáral za to, že se do Bruselu často trefuje. Přiznává sice, že unie není dokonalá, zároveň je to prý ale to jediné, co máme.

„Občanská demokratická strana, vystrašena odchodem Británie z EU, vyvěsila billboardy s oznámením 'patříme na Západ, ne na Východ'. Je dobře, že si to ODS uvědomila. Bylo by ale i dobré, kdyby si též uvědomila, že nadnárodní instituce Západu není jen NATO, ale také Evropská unie," varuje Roušek s tím, že právě na ni za posledních 13 let házela ODS jen špínu.

Kritika se prý na skupinu valí kvůli všemu. „Cokoli EU udělala bylo špatně, EU mohla za všechny naše problémy, včetně například i rozbujelé korupce. EU není perfektní. Má spoustu slabin a nedostatků. Je to však jediné co v Evropě máme. Bez Unie se znovu utopíme ve sporech a konfliktech, a naše země se geopoliticky posune na Východ. Snažme se proto Unii reformovat a zlepšit, ne ničit," burcuje.

Několika slovy se pak také vrátil k summitu NATO, který se uskutečnil minulý týden. „Rozhodnutí Severoatlantické aliance rozmístit v pobaltských státech a v Polsku 4 mnohonárodní prapory o velikosti celkem 3-4 tisíc vojáků je rozumné a správné," myslí si.

„NATO tak reaguje na obavy svých východních členů z rostoucích vojenských aktivit Ruska podél společných hranic a v oblasti Kaliningradu, kde počty ozbrojených sil Ruské Federace dosahují několikanásobně vyšších čísel. Rozumné a správné je také rozhodnutí neizolovat Rusko, vést s ním dialog a diskutovat všechny tyto otázky již příští týden na zasedání Rady NATO – Rusko," dodal Rouček.

Témata:  Libor Rouček NATO (Severoatlantická aliance) EU

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.