Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé nejvíc věří Zemanovi. Převálcoval i vrcholné politiky

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) v červnovém šetření zjišťovalo, zda dotázaní důvěřují vybraným vrcholným politikům. Předložený seznam tentokrát obsahoval jména osmadvaceti čelných ústavních činitelů. Do výzkumu byli zařazeni prezident, předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny, členové vlády, předsedové parlamentních politických stran, ombudsmanka, momentálně již bývalý guvernér ČNB a předseda Ústavního soudu.

Mezi nejvyššími ústavními představiteli státu je jako nejdůvěryhodnější hodnocen prezident Miloš Zeman, jemuž důvěřuje 54 % českých občanů, zatímco 39 % nikoli.

Spolu s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským, jemuž důvěřuje 38 % občanů a 30 % mu nedůvěřuje, jsou jedinými ze zkoumaných politiků, u kterých podíl důvěřujících alespoň minimálně převážil nad podílem explicitně vyjadřované nedůvěry. U všech ostatních politiků, respektive ústavních činitelů zařazených do výzkumu, významně převažuje nedůvěra nad důvěrou, uvedl soc.cas.cz.

Z hlediska výše samotného podílu důvěřujících za M. Zemanem v značném odstupu na úrovni okolo dvou pětin při navzájem malých rozdílech následují Andrej Babiš (42 % důvěřujících, 51 % nikoli), Martin Stropnický (40 % důvěřujících k 46 % nedůvěřujících), Bohuslav Sobotka (40 % k 51 %) a již zmiňovaný Pavel Rychetský.

Asi třetina Čechů důvěřuje Milanu Chovancovi (33 % k 41 %), Lubomíru Zaorálkovi (32 % k 46 %) či Tomiu Okamurovi (31 % k 56 %). Ostatní ústavní činitelé zařazení do výzkumu disponují důvěrou do 25 % s více či méně výrazným převisem podílu nedůvěřujících nad důvěřujícími.

Statisticky významně narostl podíl důvěřujících u ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřiny Valachové (+7 procentních bodů od ledna 2016 při souběžném vzestupu podílu nedůvěřujících o 6 procentních bodů). Mírný nárůst důvěry oproti poslednímu srovnatelnému výzkumu z ledna letošního roku byl zaznamenán i v případě ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (o 4 procentní body).

Naopak pokles důvěry oproti posledním srovnatelným výzkumům byl zaznamenán v případě ministra financí Andreje Babiše (o 5 procentních bodů oproti březnu 2016, o 9 procentních bodů oproti lednu 2016), ministra obrany Martina Stropnického (o 5 procentních bodů od ledna 2016), předsedy ÚS Pavla Rychetského (o 5 procentních bodů od ledna 2016), místopředsedy vlády pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka (o 4 procentní body oproti březnu 2016, o 6 procentních bodů oproti lednu 2016) a ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (o 4 procentní body oproti lednu 2016).

Mezi politické osobnosti, které jsou vnímány dotazovanými občany většinou negativně (nedůvěru jim vyjádřila polovina a více dotázaných), patří Miroslav Kalousek, Jiří Dienstbier ml., Tomio Okamura, Pavel Bělobrádek, Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Vojtěch Filip. Téměř polovina pak nedůvěřuje Petru Fialovi, Martinu Stropnickému a Lubomíru Zaorálkovi.

Témata:  průzkumy Miloš Zeman Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy