Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dvouleté děti ve školce? Je to nesmysl, Sněmovna možná návrh přehodnotí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha – Poslanci se možná opět vrátí k diskuzi na téma nároku dvouletých dění na místo v mateřské škole. Novinka by měla v praxi fungovat od roku 2020. Opozice chce o všem znovu jednat, ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) není proti.

Poslankyně Nina Nováková (TOP 09) je přesvědčena, že by stálo za pokus tuto školskou novinku přehodnotit a Valachová diskusi na toto téma připustila. V souvislosti s reformou financování regionálního školství se nyní projednává novela školského zákona.

Miloš Zeman na žádost Svazu měst a obcí poslední novelu školského zákona vetoval, problémem byl právě nárok dvouletých dětí na místo v mateřských školách. Obce měly obavy, že se na to nestihnou připravit. Poslanci na konci května prezidentské veto přehlasovali a novelu schválili.

Nováková dnes označila novinku za „nesmysl". Poukázala na to, že se schvalovala narychlo. To uznala i ministryně Valachová. Nárok dvouletých dětí se do zákona dostal až díky pozměňovacímu návrhu ve Sněmovně.

Valachová chce na podzim zorganizovat jednání za účasti zástupců pedagogických odborníků, učitelek mateřských škol i rodičů. Cílem je úpravu lépe prodiskutovat tak, aby byla ve prospěch dětí. Vzdělávání dětí mladších tří let je podle ní trend, který se podle některých výzkumů podporuje. „Mezi druhým a čtvrtým rokem je rozvoj dítěte nejintenzivnější," poznamenala.

Témata:  školství mateřská škola Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky děti

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy