Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šlechtová zaútočila na církev, protože jí farář nechtěl pustit do kostela. Vše ale prý bylo úplně jinak

Karla Šlechtová /ANO/, ministryně pro místní rozvoj
Karla Šlechtová /ANO/, ministryně pro místní rozvoj
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Internet se opět baví. Tentokrát je důvodem ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, kterou údajně odmítli vpustit do kostela za to, že souhlasí se zdaněním církevních restitucí. Vše ale prý bylo úplně jinak.

Vše začalo ve chvíli, kdy nejmenovaný farář údajně odmítl ministryni vpustit do kostela. "Občas se nestačím divit. Jeden nejmenovaný farář mě odmítl pustit do kostela, kde se měl konat barokní koncert k výročí Karla IV. Důvodem je, že souhlasím se zdaněním církevních restitucí. Tak snad zákaz vstupu ministra české vlády bude ze strany církve nějak vysvětlen nebo zrovna církev začne s diskriminací dle názoru občana naší demokratické země?" napsala ministryně na sociální síti.

Následně vyvstala bouřlivá diskuze, v níž ministryně horlivě debatovala s občany o církvi. "Nevěděla jsem, že občané schvalují nevpustit občana do kostela. To je tragické smýšlení. Kam spěje naše společnost," napsala například. Do diskuze se zapojil i jihomoravský hejtman Michal Hašek, který uvedl: "Tak jeden farář během minuty shodí celou biskupskou konferenci a jejich logický krok-zpetvzetí žalob na kraje,které by po nálezu Nejvyššího soudu ČR všechny prohráli... Paní ministryně Karlo, nedejte si to líbit a jmenujte..."

Následně se ale ukázalo, že důvod, kvůli kterému ministryně údajně nebyla do kostela vpuštěna, je úplně jiný. Koncert se totiž přesunul jinam, na což upozornil regionální koordinátor Úřadu vlády Kryštof Kothbauer, který sdílel následující text: "Ten koncert, který se "měl konat" v tom kostele 8.7.2016 se nakonec toho dne konal ve vedlejší vsi Pernštejn. 10.7.2016, kdy ministryně v Boči byla, nebyl, krom její umíněnosti, žádný další důvod ji do kostela pustit. Toliko k čestnému jednání p. ministryně." Jedná se navíc o filiální kostel, který je otevřen jen výjimečně a farář v něm nepřebývá. Je prý tedy možné, že se farář s ministryní ani nepotkal.

Informaci o přesunutí koncertu následně potvrdila i Šlechtová, která zareagovala na příspěvek s podobným zněním slovy: "Víte, co je zajímavé, že z mého obecného příspěvku se spekuluje o nesmyslech :) Koncert v Perštejně byl nádherný! On někdo řekl, že jsem nebyla v přesunutém místě? :) No a prosím vás, kam že jsem se to měla dobývat dva dny po události? Z Prahy, kde jsem byla? Neveřte všemu a chci Vám poděkovat, že jste natolik solidní a že se vůbec ptáte, to kvituji."

Nelibost Šlechtové nesou těžce i v obci, kde je kostel umístěn. Na neoficiálních stránkách obce se totiž objevil následující text: "V rámci oslav výročí narození Karla IV. navštívila naše údolí paní ministryně Karla Šlechtová, možná jste zaznamenali i mediální rozruch, který narušil poklidnou neděli..... Mrzí mě, že si paní Šlechtová neodnese jen krásné vzpomínky, ale i pocit hořskosti..."

Šlechtová už přitom dříve navrhovala, aby církve za vydaný majetek dostaly peníze a své stavby mohly využívat dál. „Jde o odkup za velké peníze, byť daný zákonem, jaký v případě celospolečenské potřeby využívají všechny demokratické země," hájila svůj návrh Šlechtová v rozhovoru pro HN.

Témata:  Karla Šlechtová kostely

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 21:25

Ukrajina je pod tlakem, přiznal Zelenskyj. Kvůli zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy