Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší podporu v krajích má ČSSD, ANO je na druhém místě

ČSSD
ČSSD
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Největší podpoře voličů v krajích se v červnu těší ČSSD, která získala v souhrnu nejvíc preferencí, a to celkem v osmi krajích – ve Středočeském, Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Pardubickém, Kraji Vysočina, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Hnutí ANO 2011 Andreje Babiše pak vítězí ve dvou krajích – Plzeňském a Olomouckém kraji.

Prvenství ve zbývajících třech krajích si mezi sebou rozdělili Starostové pro Liberecký kraj, lidovci a komunisté, kdy každému ze jmenovaných subjektů připadlo po jednom krajském vítězství. Starostové bodují v Libereckém kraji, KDU-ČSL pak těsně ve Zlínském kraji a KSČM v Ústeckém kraji.

Ve Zlínském kraji pak od vítězné KDU-ČSL dělí druhou ČSSD pouhá 0,1 procenta a třetí hnutí ANO jen 0,3 procenta podpory, jde tedy o velmi těsné regionální vítězství.

Za pozornost rovněž stojí poměrně vysoká voličská podpora regionálních hnutí, kdy v řadě krajů se umísťují těsně za zmíněnými parlamentními stranami. Na stříbrném místě v Jihočeském kraji bodují Jihočeši2012, symbolický bronz veřejné obliby si ve Středočeském kraji drží Starostové a nezávislí (STAN), stejně tak v Plzeňském kraji Koalice pro Plzeňský kraj a v Olomouckém kraji zase Koalice pro Olomoucký kraj se starosty.

Bodují i lokální hnutí spolupracující s komunálními politiky a představiteli KDU-ČSL. V Královéhradeckém kraji skrze Koalici pro Královéhradecký kraj a Pardubickém kraji skrze Koalici pro Pardubický kraj dosáhla i na stříbrnou příčku sympatií potencionálních voličů.

Naopak poměrně nízkou podporu napříč kraji získávají kritická a protestní hnutí, která si často vetkla za téma "protiimigrační program". Celkově obsazují spíše závěrečná místa potencionálních voličských sympatií.

Agentura Phoenix research on-line provedla unikátní výzkum aktuálních voličských nálad před blížícími se krajskými volbami. Aktuální měření bylo provedeno na vzorku 9308 respondentů ve dnech 28. 5. – 27.6. 2016.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Krajské volby volební preference

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy