Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo irácké uprchlíky odmítá, budou se muset vrátit zpět do ČR

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Praha - Do Česka by se v nejbližších dnech měla vrátit skupina 20 křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří v dubnu odešli do Německa.

Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová dnes ČTK řekla, že o předání uprchlíků již požádala německá strana.

Uprchlíky z Iráku letos do Česka v rámci zvláštního programu přivezl Nadační fond Generace 21. Na začátku dubna se 25 z nich vydalo do Německa, kde požádali o azyl.

Žádost ale odmítly německé úřady, které skupinu chtěly vrátit do ČR. Uprchlíci se bránili žalobou a žádostí o předběžné opatření, které by navrácení zabránilo. Správní soud v Drážďanech ale nedávno jejich návrh odmítl.

Uprchlíci budou po příjezdu do Česka umístěni do detenčního zařízení, odkud mohou být později vyhoštěni do Iráku. Mohou také v tuzemsku opětovně požádat o azyl.

Témata:  Německo uprchlíci Česká republika

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie.

Vykolejené vozy chce ČD odklidit ve čtvrtek. Vlaky u Klínce nepojedou

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava.